ДАЛИ Е ОПАСНО ДА СПИЕТЕ СО ВКЛУЧЕНА КЛИМА !? Експертите откриваат ‘трикови’ – еве како да не се разбудите вкочанети!

Дали е паметно да спиете под клима уред ? Еве што велат докторите!

При високи температури, клима уредите се првиот сојузник во ладењето. За некои, тие работат цел ден, па дури и за време на спиењето. Сепак, дали е мудро и здраво да спиете под клима ?

Докторите советуваат дека ова не е здраво и дека треба да се прилагоди температурата за разликата однадвор да не биде поголема од неколку степени, најмногу до осум. Меѓутоа, бидејќи ситуацијата не е подобра ниту во текот на вечерта, многу луѓе се прашуваат како да го разладат станот и следниот ден да не се разбудат со вкочанети мускули.

Докторката Бисерка Обрадовиќ за Pink.hr објаснила како се ладат собите и објаснила зошто не е добро климата да работи ноќе иако температурата навечер е неподнослива.

Не можеме да спиеме со вклучена клима ако е во спалната соба, но пред спиење потребно е да се разладат собите, односно да се вклучи климата во друга просторија или да се излади спалната соба ако уредот е во неа, а потоа исклучете ја“, вели таа.

Ако имаме клима во нашата спална соба, тогаш треба да го разладиме станот и потоа да го исклучиме апаратот, ако се случи да заспиеме тогаш можеме да се замрзнеме бидејќи околу 90 отсто од таквите луѓе одат на доктор следниот ден .Сето ова се однесува на бебињата и хроничните пациенти, но многу е важно климата да се исчисти“, објаснила докторката.

Она што многумина го забораваат и го сметаат за неважно е чистењето на климата, што е многу погрешно, бидејќи неисчистената клима може да им направи проблеми на астматичарите, децата и сите тие чувствителни групи, но секако може да направи проблем и на здрава личност.