Дали забележавте дека очите ви се постојано суви? Можеби имате недостаток на важна хранлива материја

0

Чувството на печење и чешање во очите, дефинирано како суви очи, може да биде предизвикано од различни нешта, а особено ако ви недостасува важна хранлива материја.

Ова е прилично честа појава и се јавува кога солзните жлезди не произведуваат доволно за да ги одржуваат вашите очи влажни, според  Националниот институт за очи на САД .

Ако сте искусувале фрустрирачки симптоми на оваа состојба, можеби ќе сакате да обрнете внимание на вашата исхрана бидејќи одредена храна може да помогне во олеснување на сувото око. Всушност, постои една специфична хранлива материја која е поврзана со одржување на подмачкување на очите – омега-3 масни киселини.

Омега-3 се еден вид полинезаситени масти кои се поврзани со многу здравствени придобивки, вклучително и борба против воспалението и поддршка на здравјето на мозокот. Некои истражувања, исто така, покажуваат дека оваа хранлива состојка може да помогне да се спречат сувите очи и да се одржуваат во топ форма.

Едно значајно истражување од 2005 година објавено во  американскиот весник за клиничка исхрана  покажа дека од 32.000 набљудувани луѓе, оние кои консумирале најмногу омега-3 од рибата имале 17 проценти помал ризик од развој на суво око во споредба со оние кои примале помалку од оваа хранлива материја.

Исто така, една студија од 2014 година објавена во „Medical  Science Monitor “ покажа дека омега-3 мастите помагаат во лачењето на солзите и стабилноста на солзите – два фактори кои играат важна улога во тоа како очите остануваат влажни.

„Се чини дека омега-3 го намалува воспалението на очните капаци или површината на окото, така што се верува дека оваа хранлива состојка помага во ублажување на симптомите на болеста на суво око“, рече Лук Ребенич, овластен офталмолог и клинички портпарол на Американската академија за омега- 3 Масни киселини  за офталмологија .

Се чини дека омега-3 ја подобрува функцијата на мејбомските жлезди, кои произведуваат масла и го спречуваат пребрзото сушење на солзите.