Дали знаете зошто зевањето е заразно, одговорот го открија научниците

Дали некогаш сте се запрашале зошто зевањето е заразно? Зошто понекогаш е доволно да видите некој како се проѕева во јавен превоз или дури и на телевизија за да не натера самите да отвориме уста?

Д-р. Рејан Сагир од Лондонскиот колеџ вели дека научниците го дефинираат зевањето како активност која се состои од неволно широко отворање на устата и максимално проширување на вилицата, проследено со длабоко вдишување и бавно издишување.

Сепак, додава д-р Сагир, сè уште не е целосно јасно зошто всушност зеваме… Некои мислат дека зевањето се случува кога на мозокот му снемува кислород, но таа теорија беше официјално отфрлена пред околу 30 години: поточно, кога една серија во 1987 година беа објавени експерименти кои не покажаа врска помеѓу недостатокот на кислород и нагонот за проѕевање.

„Денес најприфатената теорија е дека зеваме заради возбудување“, вели д-р Сагир.

Кога се уморуваме, особено кога гледаме и/или слушаме некоја неинтересна содржина, како здодевно предавање, телото се буди со проѕевање.

Тој додава дека студиите докажале дека отчукувањата на срцето се зголемуваат по проѕевањето, а својот врв го достигнува десет до 15 секунди откако ќе проѕеваме и ненадејно ќе се разбудиме