ДАЛИ ЗНАЕТЕ КАКО Е СОЗДАДЕН ВИБРАТОРОТ И ЗА ШТО СЛУЖЕЛ? Ќе се изненадите – по бројни НЕУСПЕСИ си најде цел!

Дали знаевте дека играчката за возрасни има историја од 150 години?

Вибраторите се уште се табу тема за многумина , но не е тајна дека жените ги користат. Верувале или не, оваа алатка има историја од 150 години . Дали знаевте низ колку неуспеси требаше да помине за да ја добие денешната намена? Многумина мислат дека Јапонците се првите кои ја смислиле  оваа играчка за возрасни . Користеле топки кои биле ставени во женскиот генитален орган , а на жените им биле најпријатни при одење. Сепак, тие не се претходник на вибраторите.

Шведскиот лекар Густав Сандер го основал Институтот во 1865 година, кој го опремил со гимнастички апарати, вклучувајќи и еден наменет за масажа . Тоа беше основа за идејата да се направи првиот вибратор. Изграден е од американскиот лекар Џорџ Тејлор во 1869 година. Меѓутоа, во тоа време се користеше за лекување на психолошки проблеми на жените. Како?

Вибраторот е направен во форма на голема, тешка и скапа машина составена од маса, вибрирачки предмет и ремени за врзување. Набргу откако беше направено, луѓето сфатија дека нема ефект во лекувањето на женските заболувања. Следните два обиди за правење вибратор беа: вибратор со погон на нога, како машина за шиење, и вибратор на навивање. Залудно – не се постигна никаков успех.

Првата играчка на батерии за возрасни е направена во 1875 година. Беше дрвен, мал, лесен за употреба, со копче за вклучување и исклучување. Различни производители се обидоа да го произведат. Вибраторите изгледаа како фен и дупчалки, но брзо постигнаа солидна продажба. Трендот наиде на силен отпор кај здравствената јавност. Вибраторите се продаваа преку женски списанија, се доставуваа на домашни адреси, а лекарите сметаа дека таквата продажба е скандалозна. Тие се рекламираа под слоганот „Во тебе ќе пулсираат сите задоволства на младоста“ .

Во 20 век, рекламите за нив беа забранети, што траеше до 80-тите. Големото враќање се случи во 1966 година, благодарение на пронаоѓачот Џон Травел. Сите претходни вибратори паднаа во заборав – се појави модел без кабел, беше водоотпорен, со тркало на врвот. Тогаш започна секуларната револуција, која го промени начинот на кој се гледаше на овие помагала.

Како што и самите знаете, денес можете да ги најдете во различни бои, големини и со бројни можности за употреба.