Дали знаете како се поздравуваат слоновите!? Верувале или не, тие користат повеќе од 1.200 сигнали

Освен со зборови, човечките суштества обично се поздравуваат само со раце или бакнежи, додека слоновите, според студијата објавена во списанието Communication Biology, користат широк спектар на знаци кои ги комбинираат во зависност од вниманието што им го посветуваат нивните „соговорници“. “.

Според таа студија на експерти од Универзитетот во Виена, слон поздравува друг слон со специфични гестови и звуци.

„Овие знаци се насочени кон поединецот и начинот на поздрав зависи од визуелното внимание на примачот“, се вели во студијата за однесувањето на дивите слонови во резерват во Зимбабве.

Слонот има репертоар на аудио сигнали (од кои нешто како грофта е најзастапено), визуелни сигнали (како што се движењата на ушите, трупот, главата и опашката), тактилни – триење, но и мирисни сигнали, како намерни мокрење или дефекација.

Научниците наведоа и „сеизмички“ сигнал, кога слон силно удира во земјата со ногата.

Истражувачите откриле повеќе од 1.200 сигнали кои слоновите ги користат за да ги поздрават.

Откриено е дека слонот ги прилагодува своите „поздрави“ на визуелното внимание што му го дава примачот. Тој ќе претпочита да избира тактилни или звучни сигнали ако животното не гледа, во спротивно ќе користи тивки визуелни сигнали, трепкање со уво или мокрење и дефекација.

Научниците сè уште не откриле дали низата на овие знаци има специфично значење.