Дали има причина да се плашиме!? Професорот Дучиќ објасни од каде потекнуваат поларната светлина, торнадата и суперклеточните бури во Србија

Мистериозното црвено светло кое се појави на небото над Сомбор, Врбас, Банатски двор, Бачки Петрово Село ги остави граѓаните во страв.

Некои успеале да го снимат овој уникатен феномен.

Д-р Владан Дучиќ, професор по климатологија на Географскиот факултет на Универзитетот во Белград, вели дека овие појави се нешто што веќе сме го сретнале.

Професорот д-р Владан Дучиќ во гостувањето во ,,Белградска хроника” забележува дека како професионалец кој ги проучува овие појави ништо не е невообичаено за него и дека поларната светлина над Белград можела да се види во 2000 година, на 6 и 7 април.

– Што се однесува до лошото време и силните ветрови, тоа се случуваше и претходно. Тука е само прашањето за поголем или помал интензитет, каде, како и што. Тоа е друго прашање – додава професорот.

Аурора бореалис и силните ветрови не се поврзани феномени. Поларната светлина е создадена како светлина на честички во горните слоеви на атмосферата кои се стотици километри над нас, објаснува тој.

– Под влијание на сончевиот ветер, кислородните и азотните електрони се набризгуваат и тие испуштаат светлина. Тоа е она што се случува. Кога станува збор за кислородот, тој испушта црвено светло, а кога станува збор за азот, кој доминира во атмосферата, има различни бои – вели проф. Дучиќ.

Во Бачка Паланка, на пример, вчера се случи од силината на ветрот да излетал покрив од куќа. Професорот посочува дека вчера над Србија поминал студен фронт, како дел од циклон, кој предизвика толку силен северозападен ветер.

– Неколку дена пред тоа имавме кошава. Циклонот беше во Медитеранот, антициклон над Украина и затоа дуваше кошава – додава професорот.

Дали ветровите дуваат посилно?

Во последно време може да се забележи дека има одредени промени во временските услови, забележува климатологот. Откриено е дека скорбутот се појавува поретко отколку порано, но ова намалување на фреквенцијата сè уште е во рамките на флуктуациите што може да се сметаат за релативно нормални граници.

– Не постои таков тренд за да можеме да тврдиме дека е поенергичен, послаб и така натаму. Сетете се само на 2014 година и на завеаните луѓе на патот Нови Сад – Суботица. Мислам дека имаше 15 или 20 такви луѓе во автомобили покриени со снег. И претходно имавме силни ветрови. Да речеме, кошавата се споменува дури и во манастирските летописи – забележува проф. Дучиќ.

Каде ги добиваме сега бурите и торнада суперклеточни

Суперклеточните бури се само модерен термин кој стапи во употреба сега, а се користи во метеорологијата многу години, забележува професорот.  

– Имав среќа да ја проучувам појавата на торнада уште во 1992 година. Во тоа време немаше сателити и модерни уреди и тоа го правевме, многу потешко. Го истражувавме феноменот кај Ваљево и имавме извештаи во весниците. Значи, ми беше сомнително. Имавме среќа што беше во близина на Петница и таму има истражувачка станица. Организиравме екипа, го посетивме теренот и истражувавме – вели професорот.

Откриле дека патеката на торнадото била околу еден километар, а ширината на уривањето околу 250 метри. Брзината на ветрот беше од 250 до 300 километри на час.

Додека златници и долари паѓаа од небо

Во Русија во 1940 година се случило наместо дожд, од небото да паднат златници. Секако, кој претходно успеал да дојде до златниците, сè било собрано, а објаснувањето било дека локален торнадо вител го подигнал ковчегот со златници и го носел извесно време, а кога силата на торнадото ослабнала, тие паднале на земја, според проф. Дучиќ.

Официјално е снимено во 1997 година на Флорида дека долари паднале од небо.

Има ли причина да се плашиме од временските (не)прилики!?

Професорот Владан Дучиќ забележува дека нашиот страв од климатските промени не е нешто со што се занимава климатологијата. Она што таа може да го понуди се официјални извештаи и податоци.

– Сигурно е дека нема зголемување на зачестеноста на тропските бури, односно ураганите. Утврдено е дека тоа нема да се случи, иако порастот на температурата постои. Тоа значи дека работата е посложена, а посложена е дека постои т.н феноменот на вртлог кој внесува други димензии на невремето. А што се однесува до овие наши екстратропски бури што се случуваат и во Европа, единствено е утврдено дека постои голема веројатност нивните патишта да се поместени на север. Но, нема зголемена фреквенција – нагласува професорот.