ДАЛИ КИСЕЛАТА ВОДА Е ДОБРА КАКО И ОБИЧНАТА? Доволни се одреден број чаши дневно

Дали газираната вода е добра како и обичната или треба да бидеме внимателни?

Според професорот на Медицинскиот факултет на Универзитетот Сент Ендрју во Шкотска, се смета дека газираната вода не е ни приближно обична!

„Газираната вода има незначително влијание врз хидратацијата на телото во споредба со обичната вода“, вели професорот, кој е еден од авторите на студијата од 2016 година во која се споредуваат ефектите на различните пијалоци врз човечкото тело.

Сепак, диететичарот и нутриционист Џен Бум вели дека газираната вода може да биде одличен избор за секој кој не е љубител на обичната вода.

Претпочитам луѓето да се хидрираат со пијалоци во кои уживаат отколку да не пијат доволно течности во текот на денот“, истакнува таа за „BuzzFeed“. За жал, кога се во прашање забите, стоматологот Сериса Монкај има лоши вести.

„Кога пиете газирана вода, хемиската реакција во устата го претвора јаглеродниот диоксид во јаглеродна киселина, која ја кородира забната глеѓ“, истакнува тој, објаснувајќи дека глеѓта е надворешната заштитна структура на забите. Забната глеѓ е тврдиот, бел и сјаен слој на забот кој се состои од минерали. Инаку, тоа е најтешкото нешто во човечкото тело.

Претходно нашата нутриционистка Милка Раичевиќ истакна дека конзумирањето на минерална вода во комбинација со лимон не го намалува апетитот и може да ја оштети слузокожата на желудникот, а кај некои луѓе поради комбинацијата на храна минералната вода може да предизвика подригнување. Доколку сепак не можете без газирана вода, нутриционистот советува 1 до 3 чаши во текот на денот, но под услов да сте здрави и да ви одговара водата.