Дали козјото млеко е навистина поздраво од кравјото млеко? Еве што велат лекарите

Често слушаме дека козјото млеко е поздраво од кравјото млеко. Дали е навистина така и кои се предностите на козјото млеко?

Козјото млеко е еден од најконзумираните видови млеко во светот. Всушност, речиси три четвртини од светската популација консумира козјо млеко. Ова е делумно затоа што козите се многу полесни за чување од говедата, и затоа козјото млеко е важен извор на калории, протеини и масти во неразвиените земји. Во многу земји луѓето претпочитаат козјо наместо кравјо млеко.

Здравствени придобивки од козјото млеко

Козјото млеко е погусто и кремасто од кравјо или растително млеко, а козјото млеко има повеќе хранливи материи кои можат да бидат корисни за здравјето. На пример:

Полесно се вари
Помал ризик од алергија на млеко
Подобро е за здравјето на срцето

Нутритивна вредност на козјото млеко

Една чаша полномасно козјо млеко содржи:

Калории: 168
Протеини: 9 грама
масти: 10 грама
Јаглехидрати: 11 грама
влакна: 0 грама
Шеќер: 11 грама

Покрај тоа, козјото млеко е одличен извор на: протеини, калциум, калиум, фосфор и магнезиум. Козјото млеко е исто така одличен извор на витамин А. Истражувањата покажуваат дека консумирањето доволно витамин А може да помогне да се намали ризикот од катаракта.

Предности на козјото млеко во однос на кравјото млеко

Козјото млеко може да биде подобар избор од кравјото или растителното, бидејќи нуди голем број на предности:

Висока содржина на сварливи протеини

Во споредба со стандардното кравјо млеко, млеко од соја или млеко од јаткасти плодови, козјото млеко има повеќе протеини по порција. А протеинот во козјото млеко се чини дека полесно се вари, што значи дека вашето тело може полесно да го користи. Козјото млеко исто така содржи значително повеќе протеини од бадемовото или оризовото млеко.

Не може да предизвика алергии на млеко

Некои луѓе со алергии на кравјо млеко може да откријат дека козјото млеко не ги активира нивните алергии. Студијата покажала дека едно од четири бебиња кои биле алергични на кравјо млеко не биле алергични на козјо млеко. Ако имате алергија на млечни производи, можете да побарате од вашиот лекар да тестира дали можете безбедно да пиете козјо млеко. Ако знаете дека имате алергија на млечни производи, не треба да консумирате козјо млеко без да го прашате вашиот лекар.

Управување со нивото на холестерол

Козјото млеко може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол кај луѓето со висок холестерол во крвта. Истражувањата покажаа дека козјото млеко може да помогне во намалувањето на холестеролот во артериите и жолчното кесе. Ова може да им помогне на луѓето со висок холестерол полесно да го контролираат холестеролот.

Недостатоци на козјото млеко

Иако козјото млеко има многу предности, се разбира, тоа не е совршен пијалок. За некои луѓе, сепак е подобро да пијат кравјо млеко.

Не е без лактоза

Ако сте нетолерантни на лактоза, козјото млеко не е за вас. Козјото млеко сè уште содржи лактоза, исто како и кравјото млеко. Некои луѓе сметаат дека козјото млеко е малку полесно да се вари од кравјото, но ова е многу индивидуално. Ако сте нетолерантни на лактоза, најбезбедно е да се придржувате до млека од растително потекло за кои се гарантира дека не содржат лактоза.

Повеќе калории од кравјо или растително млеко

Козјото млеко има повеќе калории по порција од кој било друг вид млеко. Премногу калории може да доведат до зголемување на телесната тежина. Ако работите на намалување на калориите, можете да консумирате козјо млеко во помали количини од кравјото или растително млеко.

Поздрави алтернативи

Ако сте алергични на кравјо млеко или нетолерантни на лактоза, козјото млеко можеби не е за вас. Наместо тоа, размислете за млека од растително потекло како млеко од соја, бадем или коноп. Ова млеко има многу исти придобивки без лактоза или алергени кои се наоѓаат во козјото млеко. Слично на тоа, ако се обидувате да изгубите тежина, млекото од растително потекло или обезмастеното кравјо млеко може да биде подобар избор. Ова млеко има помалку калории, помалку масти и помалку шеќер од козјото млеко.