Дали маслиновото масло е „добро“ за холестеролот?

0

Кога ќе слушнете како некој вели маслиново масло, првото нешто што ви паѓа на ум е италијанската храна.

Денес, повеќето луѓе кои се грижат за своето здравје се откажуваат од употребата на обичното масло и се одлучуваат за маслиново масло, но иако знаеме дека е здраво, дали знаевте дека е одлично и во борбата против високиот холестерол?

Врз основа на бројни истражувања, маслиновото масло е сосема природно и не може на ниту еден начин да му наштети на нашето здравје. Екстра девственото маслиново масло може да се каже дека е чист сок кој се добива со механичко пресување на плодот на маслиновото дрво, без додавање хемикалии или каква било термичка обработка во текот на целиот овој процес.

Истражувањата покажуваат дека замената на заситените масти со маслиново масло резултира со намалување на нивото на холестерол. Тие исто така помагаат да се спречи LDL да предизвика воспаление во артериите, што е клучен фактор за кардиоваскуларни болести.

Во исто време, се покажа дека земањето дури две лажици секој ден го намалува вкупниот холестерол за осум проценти во текот на шест недели.

Без разлика дали ќе одберете да подготвувате оброци со маслиново масло, да го додадете во салати или да го земате вака, тоа дефинитивно позитивно ќе влијае на вашето тело.