Дали наскоро ќе останеме без вода за пиење?

Човечката активност ја загрева планетата, го става на ризик дивиот свет, па дури и ја менува ротацијата на Земјата.

Сето ова има сериозни последици за природниот циклус на сол пронајден на нашата планета, покажуваат новите истражувачки студии.

Зголемената соленост на изворите на свежа вода е една од најголемите грижи. Ако трендот продолжи, наоѓањето доволно вода за пиење за светската популација би можело да стане вистински предизвик – и пред да направиме уште поголема штета на бројните животински видови и нивните живеалишта.

Геолошките и хидролошките процеси веќе долго време носат сол на површината на Земјата. Овој процес на зголемување на количината на сол го забрзува човекот на планетата, бидејќи тој ги експлоатира рудниците.

Истражувачите од Универзитетот во Мериленд, Конектикат, Вирџинија и други институции ја здружија својата експертиза за да го документираат она што тие го опишуваат како „егзистенцијална закана“ за резервите на слатка вода.

Тимот разгледа неколку различни видови сол во реките и почвите, а не само натриум хлоридот што повеќето од нас го користат во секојдневниот живот. Докажано е дека одредени настани, како што е сушењето на езерата, ја зголемуваат концентрацијата на сол во воздухот.

„Пред 20 години, сè што имавме беа студии на случај. Можеме да кажеме дека површинската вода беше солена во Њујорк или во снабдувањето со вода за пиење во Балтимор. Сега покажуваме дека тоа е циклус кој започнува длабоко во Земјата и оди нагоре. во атмосферата, и која е значително нарушена од човечките активности“, вели екологистот Џин Ликенс од Универзитетот во Конектикат.

Според истражувањето во студијата, се наведува дека околу 2,5 милијарди хектари земја ширум светот се погодени од засолување предизвикано од човекот, а дека солта што се користи за одмрзнување на патиштата исто така го пронаоѓа својот пат во воздухот.

Зголемената соленост на изворите на свежа вода е една од најголемите грижи. Ако трендот продолжи, наоѓањето доволно вода за пиење за светската популација може да стане вистински предизвик – и пред да им наштетиме на живите суштества на нашата планета.

„Ако мислите дека планетата е жив организам, кога ќе акумулирате толку многу сол, тоа може да влијае на функционирањето на виталните органи или екосистемите. Нивото на сол влијае на многу аспекти на животот, од тоа колку снег има на врвовите на планините до тоа како веројатно ќе добиеме респираторни заболувања“, рече геологот Сујаи Каушал од Универзитетот во Мериленд.