Дали некогаш сте се запрашале колку е часот на Месечината?

Повеќето од нас во одреден момент погледнале во Месечината – но дали некогаш сте се запрашале колку е часот таму горе?

За оние кои мислеле така, нивното прашање наскоро може да биде одговорено, бидејќи вселенските организации размислуваат да и дадат на Месечината своја временска зона.

Десетици мисии на Месечината, вклучително и оние за изградба на бази на Месечината, се планирани за следната деценија, соопшти Европската вселенска агенција (ESA).

Вселенските организации започнаа дискусии за временската зона на Месечината во ноември 2022 година во технолошкиот центар ESTEC на ESA во Холандија, пренесува skynews .

Инженерот за навигациски системи на ESA, Пјетро Џордано, рече дека „се согласивме за важноста и итноста за воспоставување заедничко лунарно време, кое исто така ќе биде прифатено на меѓународно ниво и на кое би можеле да се однесуваат сите системи“.

„Во тек е заеднички меѓународен напор за да се постигне оваа цел“, додаде тој.

Досега секоја нова мисија на Месечината работеше на своја временска скала, каде антените во вселената се синхронизираат со времето на Земјата.

Освен што астронаутите и копнените контролори можат да го препознаат времето на Месечината, потребата за стандардно мерење на времето во вселената е исто така суштинска за водење и набљудување.

Исто како што GPS системите бараат прецизна координација и тајминг на Земјата, соодветната инфраструктура мора да биде изградена и за Месечината.

Портата станица на НАСА ќе служи како повеќенаменска „точка“ која орбитира околу Месечината кога ќе стане оперативна некаде по ноември 2024 година.

Тој ќе биде отворен за престој на астронаутите и ќе обезбеди поддршка за луѓето да се вратат на површината на Месечината.

Овие мисии не само што ќе работат на или околу Месечината во исто време – тие исто така ќе комуницираат и потенцијално ќе ги пренесуваат комуникациите меѓу себе и ќе спроведуваат заеднички набљудувања.

ЕСА соопшти дека меѓу актуелните теми на дебата е дали една организација треба да биде одговорна за поставување и одржување на лунарното време и дали треба да биде основана на независна основа или да се одржува синхронизирана со Земјата.

Меѓународниот тим кој работи на темата ќе се соочи со „значајни технички проблеми“, соопшти ЕСА.

Зошто часовниците работат поинаку на Месечината?

Еден предизвик е тоа што часовниците на Месечината работат побрзо од нивните еквиваленти на Земјата, бидејќи часовниците работат побавно во посилните гравитациони полиња, добивајќи околу 56 микросекунди или милионити делови од секундата дневно.

Нивната точна стапка зависи од нивната положба на Месечината, движејќи се со различна брзина на површината на Месечината отколку кога се во орбитата.

Бернхард Хуфенбах, член на „Тимот за управување со Месечината“ од „Дирекцијата за човечки и роботски истражувања на ЕСА“, тврди дека „Се разбира, договорениот временски систем исто така ќе треба да биде практичен за астронаутите“.

„… Но, откако создадовме систем за работно време за Месечината, можеме да продолжиме да го правиме истото и за другите планетарни дестинации“, заклучи тој.