Дали пиете кафе? Тогаш ова истражување ќе ве воодушеви

0

Повисокото ниво на кофеин во крвта го намалува ризикот од дијабетес и дебелина, покажа најновото истражување спроведено од тим истражувачи од Институтот Каролинска во Шведска.

Тимот предводен од Сузан Ларсон заклучил дека високото ниво на кофеин во крвта може да ги намали телесните масти на една личност и ризикот од дијабетес тип 2, кој е поврзан со стареењето и одредени животни навики, пренесува Pais. Авторите на истражувањето посочуваат дека не се спроведени контролирани клинички испитувања, кои се многу скапи и сложени за изведување, со кои може да се утврди каузалноста, односно влијанието на кофеинот врз развојот на дијабетес или кардиоваскуларни заболувања.

Научниците користеа нов метод, познат како Менделова рандомизација (контролирано клиничко испитување), кој користи генетска варијација со позната функција за да го процени причинскиот ефект на факторите на ризик. Во овој случај, тие ги анализираа гените CIP1A2 и AHR, кои ја одредуваат брзината со која нашето тело го обработува кофеинот, во примерок од 10.000 луѓе.

Луѓето со генетски варијанти кои предизвикуваат подолго задржување на кофеинот во крвта имаат тенденција да пијат помалку кафе, бидејќи подолго се чувствуваат стимулирани, но имаат повисоки концентрации на кофеин во крвната плазма. Сепак, забележаниот ефект не е доволно голем сам по себе за да се размислува за пиење кафе за да се спречи дијабетес.

Користејќи го овој пристап, кој се обидува да го одвои ефектот на кофеинот во крвта врз дебелината или дијабетесот од другите фактори поврзани со консумацијата на кафе, беше забележано дека луѓето со генетски варијанти кои ја забавуваат обработката на кофеинот и го фаворизираат неговото поголемо присуство во крвта имале понизок индекс на телесна маса и помал процент на масти.

Главната причина за намалување на ризикот од дијабетес, на кој му се припишуваат 43 отсто од ефектот, е слабеењето, предизвикано, меѓу другото, и од неговата способност да го забрза метаболизмот и да го намали апетитот.

Авторите на студијата, објавена во списанието BMJ Medicine, веруваат дека, со оглед на нивните резултати, би било интересно да се спроведат рандомизирани испитувања за да се види дали пијалоците со кофеин и без калории можат да играат улога во намалувањето на ризикот од дебелина и тип 2. дијабетес, дијабетес. Како што е наведено, резултатите од истражувањето се во согласност со резултатите од многу набљудувачки студии кои со децении ја гледаат врската помеѓу консумирањето кафе и помалиот ризик од дијабетес.

Ларсон уште во 2018 година објави текст во кој проценува дека со секоја шолја кафе со кофеин испиено дневно, ризикот од развој на дијабетес се намалува за седум проценти.

Друга студија спроведена од научници од Светската здравствена организација (СЗО) во 2017 година пресмета дека три кафиња дневно ја намалуваат прераната смртност меѓу осум и 18 проценти. Сепак, се додава, и покрај многуте позитивни резултати, овие студии не даваат цврсти докази за тоа.

Поточно, СЗО го наведе кафето како можен канцероген во 1991 година и ја смени одлуката години подоцна кога беше откриено дека поголемата инциденца на рак кај фармерите на кафе може да се објасни со други сродни навики, како што е цигарата што понекогаш оди со кафето.