Дали повеќе сакате црвен или бел компир? Еве ја разликата за тоа кој е подобар и за која цел

Компирите се одлична храна, секако, под услов да се приготвуваат на адекватен начин

Навистина уживаме во новите компири , но имаме постојана дилема околу тоа што да купиме – црвен или бел.

Во суштина, двата вида компири се богати со јаглехидрати, специфичен тип на јаглени хидрати што ги одржуваат цревата здрави. Исто така, го снабдува вашето тело со доволно калиум и витамин Ц. 

Гледајќи го процентот на хранливи материи и хранлива вредност, и белиот и црвениот компир се доста слични. И двата се богати со јаглехидрати, калиум и витамин Ц и содржат приближно 150 калории.

Сигурно ви е јасно дека многу зависи од начинот на подготовка, а дека компирот пржен на длабоко масло сигурно нема да биде добар за вашето тело и здравје. Наместо тоа, одберете печени или варени компири.

Главната разлика помеѓу овие два вида компири е пропорцијата на јаглени хидрати. Имено, белиот компир во просек содржи 36,5 грама јаглени хидрати, а црвениот 33,9 грама. Покрај тоа, белиот компир има малку повеќе калории – 159, во споредба со црвениот компир – 151.

Инаку, двата вида содржат еден вид скроб и јаглени хидрати кои вашето тело не може да ги свари. Овој тип на скроб поминува низ желудникот и тенкото црево, а потоа почнува да ферментира во дебелото црево.

Ферментацијата ги храни добрите бактерии во цревата, поради што компирот е класифициран како пробиотска храна. И тој процес им помага на добрите бактерии да се размножуваат, така што тие ги надминуваат лошите бактерии и ги одржуваат вашите црева здрави.

И тоа не е крајот на придобивките од компирот – тој помага да се контролира шеќерот во крвта, отпорниот скроб во компирот исто така може да ви помогне да се чувствувате сити, да спречите запек, да го намалите лошиот холестерол и ризикот од рак на дебелото црево.

Поради изобилството на калиум и витамин Ц, ја одржува кожата здрава, помага во метаболизмот на протеините и игра важна улога во вашиот имунолошки систем.

И тука црвениот компир има мала предност во однос на белиот компир, бидејќи содржи речиси двојно повеќе антиоксидантни соединенија, во зависност од тоа колку се пигментирани.

Значи, црвениот компир можеби има помалку калории и јаглехидрати, но белиот или жолтиот компир се подобар извор на железо и калциум.

Кој тип и да го одберете, нема да погрешите, само погрижете се за подготовката, пишува „Livestrong“.