Дали сакате да ги елиминирате висцералните масти? Мора да се откажете од овие три намирници

Висцералните маснотии не се само козметичка грижа, туку и значителен здравствен ризик кој често бара внимание.

Поврзаноста со различни здравствени проблеми, вклучувајќи кардиоваскуларни болести и отпорност на инсулин, ја нагласува потребата од ефективни стратегии за нејзино намалување.

Иако навиките во исхраната значително влијаат на акумулацијата на висцералните маснотии, често е изненадувачки да се открие како одредена храна – навидум безопасна – може да придонесе за нејзино одржување.

Меган Гринвуд, регистрирана диететичарка, и открила на She Finds три изненадувачки намирници кои треба да ги елиминирате доколку сакате да ги отстраните салото од стомакот.

Ароматизиран јогурт

Додека јогуртот често се смета за здрав избор, ароматизираните сорти често доаѓаат со додадени шеќери и вештачки засладувачи, што придонесува за зголемен внес на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина, особено во пределот на стомакот. Прекумерната потрошувачка на шеќер е поврзана со отпорност на инсулин и воспаление – клучни фактори за складирање на висцералните маснотии. Со избирање на обичен, незасладен јогурт и додавање на природни вкусови како свежо овошје или малку мед, можете да уживате во хранливите придобивки од јогуртот без штетните ефекти на додадените шеќери.

Комерцијални теста

Елиминирањето на комерцијалните печива од вашата исхрана може да биде клучен чекор во ослободувањето од висцералните масти и подобрувањето на целокупното здравје. Повеќето печива на пазарот се богати со рафинирани јаглехидрати, транс масти и додадени шеќери, кои придонесуваат за зголемување на телесната тежина, отпорност на инсулин и воспаление – клучни фактори за акумулација на висцерални масти. Брзото зголемување на нивото на шеќер во крвта поради консумирањето на овие колачи може да доведе до зголемено складирање на маснотии, особено во пределот на стомакот.

Слатки пијалоци

Елиминирањето на засладените пијалоци од вашата дневна рутина може да биде клучен чекор на патот кон губење на висцералните маснотии. Слатките пијалоци, како што се газираните сокови и овошните сокови, често се полни со шеќер, што придонесува за прекумерно внесување калории и зголемен ризик од акумулација на телесните масти. Високата потрошувачка на шеќер е поврзана со отпорност на инсулин и воспаление, промовирајќи складирање на маснотии околу виталните органи. Со откажување од овие засладени пијалоци и избирање вода, билен чај или други нискокалорични алтернативи, не само што го намалувате дневниот внес на калории, туку и поддржувате подобро метаболичко здравје.