Дали сончањето е доволно за да се обезбеди витамин Д

Многумина знаат дека сонцето е најсилно во лето и дека нема потреба од дополнително внесување на витамин Д, но во последно време се почесто слушаме дека и во лето може да има недостаток на витамин Д поради различни фактори . Дали е тоа вистина и зошто ситуацијата е променета, разговараме со реномирана професорка и ендокринолог од Клиничкиот центар на Србија, д-р Марина Ѓуровиќ Николиќ.

Прво, сончевата светлина е најдобар извор на витамин Д, но само ако кожата е изложена на УВБ зраци . на сонцето долго време. Исто така, имајте на ум дека прекумерното изложување на сонце носи ризик од оштетување на кожата и рак на кожата, а наоѓањето рамнотежа е исклучително важно.

Второ, загадувањето може да влијае и на нивото на витамин Д. Во индустриските градови и силно загадените области, честичките во воздухот ги блокираат УВБ зраците и ја намалуваат нашата способност да произведуваме витамин Д. Покрај тоа, треба да се забележи дека старите лица и луѓето со хронични болести трошат повеќе време во затворен простор, што ја намалува изложеноста на сонце, а со тоа и производството на витамин Д.

Витаминот Д е неопходен за нашето здравје. Не само што помага во апсорпција на калциум и фосфор (кои се од суштинско значење за здравјето на коските), туку игра важна улога и во имунолошкиот систем. Истражувањата исто така покажуваат дека недостатокот на витамин Д е поврзан со поголем ризик од болести како што се остеопороза , депресија, одредени видови на рак, автоимуни болести, па дури и СОВИД-19.

Конечно, важно е да се запамети дека иако правилната исхрана и сончевата светлина можат да обезбедат одредени количини на витамин Д, оптималните нивоа на овој витамин не се постигнуваат лесно само од овие извори. Дополнувањето може да биде корисна и често неопходна стратегија за да се осигура дека добивате доволно витамин Д за да го одржите здравјето на коските и општото здравје. Затоа, важно е да продолжите да земате додатоци на витамин Д во текот на летните месеци.

Сепак, само дополнувањето на витамин Д3 може да биде корисно, но не и доволно. Како што знаеме, улогата на витаминот Д е да му овозможи на нашето тело да апсорбира доволно калциум неопходен за здрав систем на коските и зглобовите. Меѓутоа, за да може телото правилно да го користи овој диететски калциум, потребен е витамин К2 . Во отсуство на витамин К2, калциумот се депонира во меките ткива и доведува до долгорочно опасно калцифицирање на зглобовите и органите. Затоа секогаш е неопходно да се зема витаминот К2 заедно со витаминот Д3.