ДАЛИ СТЕ ПОДГОТВЕНИ ДА ВОЗИТЕ НА СНЕГ? Овие десет работи СЕКОЈ ВОЗАЧ треба да ги има во својот автомобил во ЗИМСКИТЕ МЕСЕЦИ

Возачите секогаш треба да прават и проверуваат одредени работи пред да излезат на патот. Иако тоа звучи како преголем товар, дефинитивно не е, бидејќи безбедноста апсолутно вреди да се инвестира малку време. По проверка на гумите , течноста и сопирачките, пожелно е да имате список на практични работи „задолжителни“ за возењето да биде лесно и без дополнителен стрес.

1. Зимска опрема

Пред се, зимската опрема е задолжителна за сите возила кај нас во периодот од 1 ноември до 1 април. Поради временските услови, кои понекогаш знаат да изненадат, возилата во тој период мора да бидат опремени со сите четири зимски гуми, со минимална длабочина на шарите од 4 mm. Доколку имате летни гуми, знајте дека со првиот пад на температурата, наглото снежни врнежи или мраз, тие ги губат својствата, затоа што имаат лош стисок на патот. Со тоа не само што ризикувате да платите казна, туку и многу повеќе се прашувате – безбедноста на патиштата, што доведува до несакани ситуации, кои можат да бидат многукратно поскапи.

Лозница, Снег

2. Резервно тркало

Законска обврска е секое возило да биде опремено со резервно тркало. Погрижете се да имате резервна гума за сервисирање, дигалка и други потребни алатки, како и работен комплет за надувување. Резервните гуми траат околу пет до шест години, бидејќи гумата пука и се истроши со текот на времето без оглед на употребата. Имајте го тоа на ум!

3. Прибор за прва помош

Ова не е корисно само ако учествувате во помала сообраќајна несреќа, туку и ако ви требаат медицински материјали кога сте надвор, како што се фластери, газа и средства за дезинфекција. Се препорачува во комплетот да имате лекови против болки и треска и да додадете антихистаминици доколку страдате од алергии. Имајте на ум дека лековите и другите медицински материјали имаат рок на траење, затоа проверете го вашиот комплет барем еднаш годишно за да бидете сигурни дека сите залихи се во ред.

4. Акумулатор

Батеријата е исто така под значително оптоварување во текот на зимската сезона. Изложеноста на ниски температури, употребата на светла, бришачи и греалки се причините поради кои е потребно навреме да се провери состојбата на батеријата и евентуално да се дополни.

5. Течност за миење стакло

Покрај употребата на задолжителна зимска опрема, на возачите им се препорачува и течноста за миење на шофершајбната што ја користат во лето да ја заменат со зимска, која нема да замрзне при ниски температури. Антифризот игра важна улога во зима, бидејќи освен што ја штити течноста од смрзнување, го штити и вашиот автомобил од корозија. Од додатоците за патувањето се предлага да не одите на долги патувања без синџири, метла и стругалка за вадење мраз, ракавици и батериска ламба.

снег, виулица, снег на патот, прв снег

6. Флаширана вода

Не само што е корисно во топлите летни денови за да ве одржува хидрирани, туку може да се користи во итен случај за чистење на рана или повторно полнење на машината за миење на шофершајбната. Треба да се погрижите секогаш да има неотворено шише во автомобилот и да се менува прилично редовно за да се осигура дека водата е свежа.

7. Полнач за телефон

Денес, сите ние многу се потпираме на мобилните телефони, а не само да повикаме некого во итен случај. Тие можат да се користат како навигација до саканата дестинација, за пребарување хотели, ресторани, места за излет во близина, за забава… Многу возачи додаваат држач за телефон за да можат да бидат во тек со известувањата на нивниот телефон без тоа да им пречи во возењето .

8. Кабли за стартување

Ова е корисно нешто што треба да го чувате во автомобилот во случај батеријата да изумре. Возилата често се испуштаат доколку не се користат подолго време или при многу ниски температури, а најчесто кога светлата се запалени преку ноќ. Ако батеријата на вашето возило изумре, не е секогаш сигурно, па дури и веројатно дека можете да се потпрете единствено на помошта на пријателски минувач.

9. Предупредувачки триаголник и флуоресцентен елек/јакна

Иако сите сакаме да избегнуваме да ги користиме овие предмети на пат, знаеме дека секому може да му се случат дефекти и сообраќајни несреќи, па затоа е важно да се подготвиме. Во тие ситуации, треба да ги известите другите возачи дека дел од патот е блокиран за да се избегнат други несреќи.

10. Потребна документација

Секогаш треба да чувате документ (или копија) со сите детали и информации за регистрација во возилото. Возачката и сообраќајната дозвола се секако дадена. Бидејќи вашето возило е изложено на бројни ризици во текот на зимскиот период, најбезбедниот начин да се заштитите себе си и другите учесници во сообраќајот, како и вашето возило од евентуална несреќа, е да имате полиса за осигурување за авто-каско. Повеќе информации за овој вид осигурување можете да дознаете на телефон 0800 386 286. Започнете го вашето зимско возење безгрижно.