Дали треба да се капеме навечер или наутро?

Дали треба да се капеме наутро или навечер е генерално претпочитање на сите. Додека сме во оваа дебата, не треба да бидеме конкретни или цврсти за тоа кога да ја примениме, бидејќи придобивките се двонасочни.

„Нема дефинитивен одговор за светската популација дали треба да се туширате навечер или наутро“, објаснува еден дерматолог. „Но, за секој поединец, има тенденција да има точен одговор. И сето тоа се заснова на преференции“.

Сепак, придобивки има и во двата периода кога ќе се одлучиме за чистење, или наутро или навечер, пишува health.clevelandclinic.org .

Корисно е кога се капеме наутро

Ако ви треба помош да се разбудите пред да го започнете денот, утринскиот туш можеби е за вас. Еве некои од предностите на туширањето наутро;

Утрото туширање го чисти вашето тело. Вашите линии на креветот имаат останати клетки од кожата, пот и бактерии. „Со туширање наутро, се чистите пред да облечете свеж пар облека и да тргнете во текот на денот“, вели здравствениот експерт.

Според него, туширањето наутро помага да се чувствувате будни и побудни.

Утрото туширање го подготвува вашето тело за нега на кожата.

„Помага да бидете сигурни дека сте ја отстраниле целата шминка од вчера пред да почнете да ставате тонери или креми за сончање за новиот ден“, објаснува дерматологот.

Придобивките од туширањето во вечерните часови

Ако сте љубител на ноќно туширање, тоа можеби е нешто што сте го правеле цел живот.

„Една од препораките на Здружението за детска дерматологија и Американската академија за педијатрија е родителите да ги капат своите деца ноќе од детството за да помогнат во воспоставувањето нормален циклус на спиење“, објаснува здравствениот експерт.

Еве некои од предностите на туширањето во текот на вечерта;

Туширањето во вечерните часови може да има многу придобивки, како што е помагање да се отстрани нечистотијата и токсините и загадувачите од околината кои можат негативно да влијаат на вашата кожа.

Како што е објавено, туширањето во ова време исто така го олеснува сонот и ви помага да спиете подобро.

Туширањето во текот на ноќта исто така помага да се отстранат производите за нега на кожата, како кремот за сончање, кои сте ги користеле во текот на денот.