Данското Министерство за одбрана им забранува на вработените да користат TikTok на официјални уреди

Сите вработени треба да го деинсталираат TikTok на сервисни телефони, други официјални уреди „што е можно поскоро“.

Министерството за одбрана на Данска во понеделникот им забрани на своите вработени да ја користат популарната платформа за социјални медиуми TikTok на официјални уреди, оценувајќи дека постои ризик од шпионажа.  

„Одлуката е донесена како продолжение на препораката од Центарот за сајбер безбедност (CFCS) на 24 февруари 2023 година“, се вели во соопштението на Министерството.

CFCS оцени дека апликацијата треба да се отстрани, бидејќи „бара одредени права и пристап на уредот“, се вели во соопштението.

„Постојат сериозни безбедносни размислувања во Министерството за одбрана во комбинација со многу ограничена потреба за користење на апликацијата поврзана со работата“, рече Министерството во објаснувањето на причината зад забраната.

Се вели дека сите вработени се информирани за одлуката и „се бара да го деинсталираат TikTok на сервисните телефони и другите официјални уреди што е можно поскоро доколку претходно го инсталирале“.

Министерството не даде дополнителни детали за тоа колку вработени ја имаат инсталирано апликацијата.