Две прашања кои откриваат дали сте во врска со вистинската личност (видео)

Понекогаш може да биде предизвик да знаеме дали сме во врска со вистинската личност. Секоја врска што трае некое време може да дојде до точка кога е време да се донесе одлука за посветеност и да се утврди дали партнерството ќе трае.

Сепак, терапевтот Флин Скидмор рече дека дилемата на крајот се сведува на поставување на вистинските прашања. Тој тврди дека има две прашања што можеме да си ги поставиме за јасно да ја видиме ситуацијата и да одлучиме дали сакаме да се посветиме на врската, дали оваа врска е воопшто добра за нас или дали треба да одиме во друга насока. Во едно неодамнешно видео на TikTok, тој ги издвои следните прашања.

1 1. „Дали се чувствувам безбедно да ги покажам моите емоционални повреди пред оваа личност?

„Првото нешто што е навистина важно да се разбере е дека одлична врска не е онаа каде што нема предизвикувачи“, објасни Скидмор. Нашите врски, дури и платонските, секогаш ќе бидат поттикнати од нашите минати искуства и реакции. Клучот е како се чувствуваме во тие моменти и дали мислиме дека можеме безбедно да ги откриеме овие предизвикувачи без страв од осудување или уништување на врската, истакнува терапевтот.

2 2. „Дали се сакам себеси во оваа врска?

„Другата работа за која треба да размислите е кои сте кога сте со нив“, вели Скидмор.

Повеќето од нас барем во одреден момент имале пријател кој се променил откако стапил во врска. Сепак, важно е на кој начин таа личност се променила – во добро или лошо.

Терапевтот за брак и семејство Луиз Армстронг изјави за YourTango дека ако се смениле на полошо, тоа е обично затоа што бараат одобрување, прифаќање, пофалба и внимание од партнерот. Тој предупредува дека секоја врска заснована на таа потреба веројатно нема да биде здрава за која било од страните. Затоа, важно е да размислиме како се чувствуваме за врската.