Девојче од Косово е меѓу ранетите во пукотницата во финското училиште

Албанка од Косово е едно од двете девојчиња кои денеска беа ранети во училиштето Виертола во Финска, соопшти Министерството за надворешни работи. Косово.

Во одговорот на ова министерство се наведува дека оваа информација ја потврдиле родителите на ранетото девојче.

„Министерството за надворешни работи и дијаспора преку амбасадата на Република Косово во Стокхолм од членовите на семејството успеа да потврди дека меѓу ранетите има и девојче од Косово. Амбасадата е во постојан контакт со локалните власти и со семејството на повреденото девојче и им понуди помош“, се вели во одговорот на Министерството.

Во овој вооружен напад загина 12-годишно момче, додека двајца ученици се тешко повредени.

Момчето кое е осомничено дека го извршило овој напад во училиштето, во полиција го признало делото.