Девојчиња злоставувале глуво дете во подрум: Го тепале со дрвени и метални шипки

Криминалистичката полиција во Дрезден истражува четири девојчиња на возраст од 12 до 17 години поради сомнение дека злоставувале 13-годишно глуво девојче.

Според германските медиуми, осомничените се државјани на Украина, кои дошле во Германија кога започнала војната во нивната земја.

,,Тие се товарат за противправно лишување од слобода на лице и нанесување тешка телесна повреда“, изјави портпаролот на полицијата Марко Ласке.

Злосторството се случило во близина на парк во Мајсен, во близина на светски познатата фабрика за порцелан во Мајсен. Во паркот има игралиште, споменик на жртвите на фашизмот и клупи, а таму често престојуваат голем број луѓе.

Четири девојчиња се осомничени дека во саботата наутро во паркот пресретнале глуво девојче (13) од Словачка, кое минувало низ паркот.

Девојчето не можело да се разбере со нив поради глувоста, која била проследена со хорор.

„Девојките се осомничени дека го однеле детето во подрумот на блиската уништена зграда спроти паркот. Таму ја врзале и ја мачеле неколку часа“, рече портпаролот на полицијата.

Се претпоставува дека девојчињата цело време го тепале детето, а наводно и’ нанеле повреди со дрвени и метални шипки.

Глувото девојче го ослободиле дури околу 14 часот, кое го искористило за да избега. Детето истрчало директно во полиција, а лекарите при прегледот му констатирале физички повреди.

Девојките биле фатени во близина на местото на злосторството, а полицијата им ги одзела телефоните за да провери дали го снимале нападот.

Мотивот за ваквото брутално насилство не е познат. Жртвата не била ограбена.

Полицијата соопшти дека истрагата сè уште е во тек.

За тоа време мајката и децата почнале да го избегнуваат паркот во кој претходно често престојувале.

,,Сега го избегнуваме паркот, веќе имаше неколку напади“, изјавија за Билд.