Денеска истекува рокот за промена на имињата на бугарските клубови

Рокот за преименување на здруженијата и фондациите во земјава, чии имиња се поврзуваат со фашизам, нацизам или геноцид истекува денеска.

Ова е предвидено во законските измени поддржани и од власта и од опозицијата во ноември минатата година, според кои ваквите здруженија имаа рок од три месеци да го усогласат своето име или титула, или ќе се соочат со затворање.

Бугарското здружение „Цар Борис Трети“ од Охрид минатата недела веќе поднело барање до Централниот регистар за промена на името, што не е случај со бугарскиот центар „Иван Михајлов“ во Манастир.

На почетокот на ноември минатата година, Собранието ги изгласа измените на Законот за здруженија и фондации, според кои им се забранува на граѓанските здруженија, фондации и политички партии да користат имиња, прекари, поврзани со фашизмот, нацизмот, геноцидот, Третиот Рајх итн.

Законот за здруженија и фондации предвидува дека одобрение за употреба на име, презиме, прекар, кратенка или иницијали на историска личност дава министерот за правда по претходно добиено позитивно мислење од Комисијата за употреба на имиња на историски Бројки, за што одлучува самиот министер.