Децата влегуваат во пубертет порано од кога било досега: „Тоа е предизвик, но природен период“

Едно неодамнешно истражување објавено во JAMA Network Open покажува дека децата го доживуваат пубертетот порано од порано. Во студија на повеќе од 71.000 девојчиња во САД, родени помеѓу 1950 и 2005 година, истражувачите откриле тренд на менструација пред 11-годишна возраст. Повеќе од двојно е зголемен бројот на оние кои добиваат менструација пред 9-годишна возраст. Тие исто така откриле дека менструацијата трае подолго за да се регулира.

„Истражувачите продолжуваат да проучуваат зошто пубертетот започнува порано и мислат дека тоа е комбинација на фактори како што се генетиката, начинот на живот и изложеноста на одредени хемикалии кои се почести денес“, вели психологот Бека Валас.

Пубертетот може да биде збунувачки период за пред тинејџерите кои минуваат низ него, бидејќи нивните тела минуваат низ значителни промени и нивната емоционална зрелост можеби сè уште не е на тоа ниво.

„Раниот пубертет е предизвикувачки, но природен дел од растењето“, вели терапевтот Бека Рид, додавајќи дека промените во расположението, бесот и зголемената чувствителност се чести и предизвикани од хормонални промени.

Физички знаци на пубертет што треба да ги следите кај вашиот пред тинејџер вклучуваат:

  • забрзан раст;
  • појавата на влакна под пазувите и на интимните делови од телото;
  • промени во развојот на градите кај женските деца;
  • гласовни промени кај машките деца;
  • емоционални промени.

„Децата често сакаат поголема приватност, не сакаат да се пресоблекуваат пред други или да се гушкаат и гушкаат со своите родители. Можеби сакаат повеќе време за себе“, забележува д-р Валас. 

Овој период може да биде тежок за децата и важно е родителите да ги поддржат. Слушајте го вашето дете без осудување, давајте повратни информации, поддршка без срам и дозволете му да се изрази преку смеа, плачење, лутина или која било друга емоција.