Децата од белградското училиште каде што беше извршен крвавиот масакр во среда мора да се вратат во училниците. Експертот одговара – дали е тоа прерано?

Билјана Ќулафиќ, педагог, семеен психотерапевт и терапевт ЕМДР смета дека една недела по масакрот во белградското основно училиште е прекраток период за децата да закрепнат и да се вратат на училиште.

Откако во средата на 3 мај во белградско училиште беа убиени седум девојчиња, едно момче и припадник на училишното обезбедување, се планира децата да се вратат на училиште една недела подоцна, на 10 мај. 

Треба да се вратат во истите училишни клупи каде што нивниот 13-годишен соученик, според однапред смислен план , ликвидирал врсници еден по друг, оставајќи зад себе тага, болка и беспомошност. 

Воспитувачот, семеен психотерапевт и EMDR терапевт Билјана Ќулафиќ за Нова.рс  коментираше  дека враќањето на училиште по една недела е прерано. 

Според Ќулафиќ, подобро би било децата првично да бидат сместени во други училишта додека на сите не им се обезбеди потребната психолошка помош и поддршка.

„Во спротивно, може да се случи да има нова трауматизација на учениците, па дури и тоа да не мора да биде влегување во самото училиште, туку и поминување низ улиците каде што луѓето оставаат цвеќиња и играчки и палеле свеќи – затоа што секој таков детал може да биде поттик за негативни чувства, па дури и реакција на телото што може да следи“, објасни таа.

Неопходно е да се работи долго и трпеливо со нив, бидејќи овие деца повеќе не се чувствуваат безбедно на училиште, а не можат да им веруваат ниту на своите соученици, рече таа.

Таа напомена дека и вработените се изложени на трауми и дека треба да се преуредат просториите во училиштето бидејќи само така нема да ги потсетуваат на крвавото злосторство до тој степен. 

„Децата можат да почнат да се повлекуваат во себе, да не веруваат повеќе на никого, ниту на училиште ниту на пријатели, тие можат да се откажат на училиште и да добијат лоши оценки. Овие последици почнуваат да се чувствуваат по еден месец и можат да траат цел живот“, предупреди Ќулафиќ.