Доаѓа рускиот „секач“

0

Русија наскоро ќе произведе беспилотно оклопно возило „Зубило“ за јуришни единици.

Ова за Спутник го соопштија соговорници од фабриката Ремиџељ, производител на оклопни возила, во прес-службата на компанијата.

Оваа година на нашиот штанд на форумот „Армија“ за првпат ќе бидат прикажани оклопното возило „Титан“ за специјални сили и беспилотно возило со звучното име „Зубило“ (секач)“, велат соговорниците.

Другите функции се однесуваат на снабдување со муниција, транспорт на товар и повредени, како и полнење на радио станици и квадкоптери.

„Титан“ е возило кое ќе ги штити воздушните единици, разузнавачките и специјалните единици.

Фабриката Ремиџељ е основана во 1978 година во градот Набережни Челни во Татарстан. Компанијата произведува оклопни автомобили Typhoon, Tornado и Vistrel.

Меѓународниот воено-технички форум „Армија-2023“ ќе се одржи од 14-20. Август во конгресниот и изложбен простор Патриот, на полигонот Алабино во Московскиот регион и аеродромот Кубинка.

Учеството го потврдија воени делегации од повеќе од 60 земји. Во рамките на научната програма на форумот ќе се одржат повеќе од 300 настани на тема развој на вооружените сили, одбранбено-индустрискиот комплекс на Русија и меѓународната воено-техничка соработка.

Форумот ќе биде 15-17. Август ќе биде отворен за експерти, странски делегации и за одржување научни настани, додека јавноста ќе може да го посети форумот од 18 до 20. август. РИА Новости е медиумски покровител на форумот.