Со овој трик можете да заштедите до 30 проценти на гориво доколку го користите копчето што го имаат сите автомобили

Ефектот е непосреден на потрошувачката на гориво со намалување на употребата на компоненти како што е компресорот за климатизација.

Иако цените на горивата од пред една година сега се сон, иако моментално се стабилни, всушност за нас се многу високи. Сè уште треба да издвоите солидна сума пари за полн резервоар.

Добро е што има некои трикови за намалување на потрошувачката, а еден од нив е да го активирате копчето што го имаат сите автомобили на централната конзола. Ова копче ќе ви овозможи да заштедите до 30 проценти на гориво доколку добро го користите.

Копчето за кое станува збор е за контролата за климатизација на секое возило и можете да го идентификувате бидејќи има силуета на автомобил со полукружна стрелка внатре. Тоа укажува на рециркулација на воздухот од системот за климатизација на автомобилот и неговата главна функција е да го затвори доводот за воздух однадвор и да тече само воздух во патничкиот простор.

На овој начин се подобрува удобноста, а воздухот поминува низ истите филтри како и кога се зема однадвор, но меѓу другото се избегнува влегување на прашина, загадувачки честички, алергени и лоша миризба . Дополнително, овозможува да се намали напорот што треба да го вложи системот за климатизација за ладење на внатрешноста на автомобилот, особено во лето, што ја зголемува потрошувачката. Намалувањето на тој напор, логично, се претвора во заштеда на гориво.

Иако не се препорачува да се одржува активна функцијата за кружење на воздухот повеќе од 10 минути, бидејќи тоа придонесува за појава на поспаност кај возачот, ги подобрува и перформансите на системот за климатизација, бидејќи му треба помалку време за ладење на воздухот што е веќе ладно наместо да го земе од надвор (потопло) и се лади за да го донесе во кабината. Добро искористете ја оваа функција и можете да ја намалите просечната потрошувачка на автомобил за десет проценти, а кај моделите што трошат повеќе, за 30 проценти, особено на долги релации.

Трик за топлите денови

Откако ќе го запалите моторот, немојте веднаш да ја вклучувајте рециркулацијата за да му помогнете на топлиот воздух од кабината прво да излезе низ вентилацијата. Откако воздухот ќе стане попријатен, вклучете го режимот за рециркулација, бидејќи тогаш постудениот воздух ќе циркулира низ кабината и затоа клима уредот ќе работи поефикасно со гореспоменатото помало оптоварување на моторот.