ДОКОЛКУ ВЕ БОЛИ ОВОЈ ДЕЛ ОД ГЛАВАТА И ГИ ИМАТЕ СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ, ЕВЕ ЈА МОЖНАТА ПРИЧИНА: ЗА НЕКОИ ЛЕКОВИ НЕ ПОМАГАТЕ

0

Болката понекогаш е предизвикана од затегнати мускули на вратот, лезии или тумор на вратот, исто така може да биде последица на некоја инфекција.

Тилниот болка понекогаш се манифестира со силна чувствителност на погодената област, така што понекогаш е невозможно некои пациенти да спијат на перница или да ја измијат косата.

Тилен невралгија се манифестира со силна болка во задниот дел на главата, најчесто во областа каде што завршува растот на влакната. Пациентите најчесто се жалат на остра или прободувачка болка на местото на големиот, малиот или третиот окципитален или окципитален нерв. Оваа болка никогаш не е резултат на само една состојба, таа е најчесто поврзана со повреди на вратот, таа е резултат на ненадејни движења на главата , често во спортот. Болката понекогаш е предизвикана од затегнати мускули на вратот, лезии или тумор на вратот, исто така може да биде последица на некоја инфекција.

Тешка окципитална болка допира до едното око

Симптомите се јавуваат на едната страна од главата. Пациентите понекогаш чувствуваат дека нивната болка допира до едното око. Тилниот болка понекогаш се манифестира со силна чувствителност на погодената област, така што понекогаш е невозможно некои пациенти да спијат на перница или да ја измијат косата. Некои пациенти доживуваат вкочанетост.

Тешка окципитална болка се јавува и спонтано

Окципиталната невралгија може да се појави спонтано или како резултат на заробување на нервите во вратот, на пример, поради артритис или некоја повреда.

Експертите нагласуваат дека оваа невралгија се разликува од болката што се пренесува од горните вратни пршлени во окципиталниот регион. Тилен невралгија често се забележува кај спортистите, како резултат на компресија (притисок) на нервот.

Некои терапии не се препорачуваат

Не постои единствен дијагностички метод кој може да открие окципитална невралгија. Тешка окципитална невралгија болка може да се ублажи со употреба на локален аналгетик, кој ќе го блокира соодветниот нерв. Во најтешките случаи, можна е операција.

Болка, вратот

Лековите и сет од три стероидни инјекции, со или без ботулински токсин, можат да ги „смират“ хиперактивните нерви. Овие пациенти добро реагираат на терапијата, но некои се уште чувствуваат силна болка и по примената на оваа терапија. Овие луѓе се кандидати за хируршки третман. Експертите понекогаш применуваат и согорување на нервот со сонда за радио бранови или терапија со мали дози на токсини. Овие терапии не се секогаш најдобриот избор бидејќи е можно трајно оштетување на нервите.

Понекогаш дури и операцијата не помага

Хируршката опција вклучува декомпресија на поголемите окципитални нерви. Хирургот прави засек во задниот дел на вратот за да ги открие поголемите окципитални нерви и да ги ослободи од околното сврзно ткиво и мускули кои можеби вршат дополнителен притисок врз нив. Операцијата обично трае околу два или три часа и се изведува под општа анестезија. Пациентите често се опоравуваат во рок од две недели по операцијата, но во некои случаи дури и операцијата не е корисна, бидејќи болката се враќа .