Доктори: Нема препарати без консултација со лекар

0

Настинките и грипот се лекуваат со „Амоксиклав“ – лекарите му даваат антибиотици на речиси секој втор пациент кој се пожали на респираторна инфекција, иако за тоа немаат медицински докази, вели микробиологот Никола Пановски.

Ова беше особено забележано за време на пандемијата Ковид-19. Пациентите исто така земаат лекови сами без консултација со лекар. Но, можеби подоцна ќе ја платиме цената за неконтролираното консумирање на антибиотици.

Престојот во болница е подолг, смртноста е почеста и исходот е понеизвесен.

„Несреќата се случи со Ковид и давање лекови кои не се поврзани со него. Последиците ќе бидат страшни, бидејќи даваа лекови кои делуваа, на пример, на стрептококната пневмонија, најчеста причина за пневмонија кај децата до пет години и особено кај постарите лица. И секако ќе имаме се повеќе и веќе имаме отпорни бактерии“, изјави микробиологот, Никола Пановски.

Анкетираните граѓани велат дека лековите најчесто ги земаат по консултација со матичниот лекар.

„Од докторот“, рече граѓанин.

„ Ништо не земаме без рецепт, подобро е од лекар каде што знаеме што се случува“, вели граѓанин.

„До сега не сум земал антибиотици. Ги пијам лековите што ми ги препишува лекарот“, – нагласи граѓанин.

Природно се лечиме со чај, мед и ѓумбир, избегнуваме антибиотици“, вели граѓанин.

Од СЕПСА годишно умираат околу 100 пациенти во земјава, некои можеа да се спасат доколку им дадеше антибиотикот, вели д-р Пановски. Статистиката покажува дека во Европа околу 25 илјади луѓе годишно ја губат битката поради отпорноста на бактериите на антибиотици.