Докторот тврди дека две навики можат да го забрзаат метаболизмот за 30 проценти

Метаболизмот е процес со кој телото ја претвора храната во енергија. Побрзиот метаболизам значи дека нашето тело согорува калории поефикасно, што може да помогне во губење на тежината и да го подобри целокупното ниво на енергија. Изненадувачки, зајакнувањето на вашиот метаболизам за 30 проценти може да биде полесно отколку што мислиме, тврди лекарот д-р Џозеф Амбани.

Со воведување одредени навики и промени во животниот стил, можеме значително да го зајакнеме метаболизмот. Еве кои навики ги препорачува д-р Амбани.

1. Зголемете го внесот на протеини

Протеините имаат повисок термички ефект во споредба со мастите и јаглехидратите. Ова значи дека телото троши повеќе енергија, или калории, за варење и обработка на протеините. Протеините се неопходни за одржување и градење на мускулната маса. Мускулите согоруваат повеќе калории при мирување во споредба со масното ткиво.

„Јадењето повеќе протеини може привремено да го зајакне вашиот метаболизам. Термичкиот ефект на храната (ТЕФ) е зголемување на стапката на метаболизмот по ингестијата. Протеините предизвикуваат најголемо зголемување на ТЕФ, забрзувајќи го вашиот метаболизам за 15-30 проценти“, вели докторот за SheFinds. .

2. Вежбајте интервален тренинг со висок интензитет (HIIT)

Интервален тренинг со висок интензитет (HIIT) е моќен метод на вежбање кој наизменично се менува помеѓу кратки, интензивни тренинзи и периоди на одмор или вежбање со помал интензитет. Интензивните периоди во HIIT ги туркаат нашите тела до нивните граници, што резултира со поголемо согорување на калории за време на вежбањето во споредба со вежбањето со умерен интензитет. HIIT значително ја зголемува стапката на метаболизмот после вежбање поради ефектот EPOC.

Ова значи дека нашето тело продолжува да согорува калории со поголема брзина со часови откако ќе завршиме со тренинг.

“HIIT тренинзите вклучуваат брзи и интензивни периоди на активност. Тие го одржуваат вашиот метаболизам зајакнат дури и откако ќе завршите со вежбање. Овој ефект после вежбање е познат како прекумерна потрошувачка на кислород по вежбање (EPOC)”, објасни д-р Амбани.

Со интегрирање на овие стратегии во нашата рутина, можеме ефикасно да го зајакнеме нашиот метаболизам, да ги исполниме нашите цели за слабеење и да го зголемиме целокупното ниво на енергија.