ДОКТОР ПРЕДУПРЕДУВА, ИЗБЕГНУВАЈТЕ ЈА ОВАА ЛУБЕНИЦА СЕКОГАШ: Може да биде крајно ОПАСНА

0

Во текот на процесот на варење, тие се трансформираат во други супстанции и на крајот нитозамин, кој ќе предизвика непријатност по неколку часа по консумирањето.

Лубениците се идеален начин за разладување во лето, вкусни се, освежителни, а кога се ладни се вкусни. Сепак, тие имаат нешто во својот состав што може да предизвика главоболки и збунетост.

Поради одгледување во оранжерии, лубениците имаат вишок нитрити, како што изјави докторката по општа ординација Снежана Калабиќ. Ѓубривото кое се додава за поголем принос е вештачко и ја содржи оваа супстанца. Затоа, не треба да јадете храна која не е во сезоната, вклучувајќи ги и лубениците.

„Знаете кога е време за лубениците, почекајте до почетокот на август за да почнете да ги консумирате. Одгледувачите користат големи количини на азотни материи и вештачки ѓубрива, поради што лубениците содржат многу нитрати, многу повеќе од препорачаната доза“, вели докторот и објасни каков ефект ќе има ова.материја што треба да има врз телото.

Лубеница, болки во стомакот

„Во текот на процесот на варење се претвораат во други супстанци и на крај нитозамин кој ќе предизвика непријатност по неколку часа по конзумирањето. Најпрво ќе има стомачни болки, гадење, повраќање или дијареа, но кај некои луѓе може да предизвика и поспаност, главоболка и збунетост Ова се случува затоа што нитозамин ја намалува способноста за транспорт на кислород до клетките “, предупреди таа.

Дополнително може да настрадаат децата и постарите бидејќи се група со помала телесна тежина, па побрзо ги чувствуваат штетноста на нитозаминот. Овој лекар исто така им порача на хроничните пациенти кои земаат терапија да избегнуваат рани лубеници , лековите во комбинација со азотни материи може да предизвикаат несакани реакции.