ДОКТОР СТАНИШИЌ Тврди: Еден витамин ВИ ГО СКРАТУВА ЖИВОТОТ, а сите го земаат

0

Исклучок е витаминот Д, кој можеме да го внесеме кон крајот на зимата, кој се покажа дека позитивно влијае на долговечноста, сите други витамини – со претпазливост.

Во совршен свет сите се храниме здраво, внимаваме на внесот на витамини и минерали, па теоретски не треба да земаме суплементи за силен имунитет. Вистината е, сепак, дека сè уште ни треба дополнително внесување на дополнителни витамини и минерали за да го заштитиме телото.

Докторите секогаш им кажуваат на пациентите дека суплементите не можат да ја поправат веќе настанатата штета, ниту да ја заменат здравата исхрана, но можат да пополнат „дупки“ за да го направат телото малку посилно.

Сепак, експертот за исхрана проф. Д-р Светлана Станишиќ откривајќи информации од истражувањето дека еден витамин го скратува животот доколку се зема предолго.

„Има студии и тие се многу познати, на пример, пред десет години беше објавено во „Journal of the American Medical Society“ дека редовното внесување на витамините Б9 и Б12, можете да го преведете во комплексот на витамини Б, го скратува. живот и особено го зголемува ризикот од Ги следеле луѓето шест години, секој ден земале суплементи на витамин Б и се покажало дека има 30 отсто поголема стапка на смртност, тоа е огромен процент.

Зошто тоа се случува? Витаминот Б обезбедува енергија за нашите клетки, па исто како што го помага развојот и добивањето енергија во нашето тело, ги поттикнува и ткивата кои брзо растат, што може да биде малигно ткиво. Бидејќи секој ден во нашето тело се создаваат одреден број малигни клетки, нашето тело нема време да се ослободи од нив пред витаминот Б да ги поттикне да отечат. Би рекол дека треба да бидеме внимателни со тоа“.

Светлана Станишиќ

Д-р Станишиќ предупреди и на друг витамин.

„Тоа е исто и со додатоците на витамин Е, исто така се покажа дека го скратува животот, иако многу американски кардиолози го земаат овој витамин бидејќи знаат дека е добар за срцето и крвните садови, но исто така го скратува животот бидејќи овие антиоксиданси кога се земаат во големи количини. количините можат да делуваат и прооксидантно“.

Таа истакна дека тоа не значи дека овие витамини се штетни, туку дека не треба да се земаат предолго.

„Треба да бидете умерени и да земате витамини само повремено, најмногу до месец до два. Исклучок е витаминот Д кој можеме да го внесеме кон крајот на зимата, кој се покажа дека позитивно влијае на долговечноста, сите останати витамини – бидете внимателни“.