Доцното легнување го зголемува ризикот од оваа болест, покажа едно истражување

Една нова студија, објавена во списанието Annals of Internal Medicine , откри дека луѓето кои легнуваат доцна имаат поголема веројатност да развијат нездрави животни навики и дијабетес .

„Луѓето кои легнуваат доцна имаат 72 отсто ризик од развој на дијабетес – значително зголемен ризик во споредба со оние кои легнуваат рано“, рече Сина Кианерси, ДВМ, д-р, првиот автор на студијата и постдокторски истражувач во Бригам и Женска болница и Медицинско училиште за здравство на Харвард.

Истражувачкиот тим, исто така, откри дека тие се со поголема веројатност да пушат, ретко да вежбаат и да имаат други негативни животни навики .

Кианерси објасни дека бидејќи студијата била спроведена на голема група медицински сестри на средна возраст, може да има некои ограничувања за нејзината применливост.

Сепак, истражувањето се заснова на општата идеја дека преференциите за спиење на една личност може да имаат големи импликации за нивното здравје.

За да ја разберат врската помеѓу хронотипот и дијабетесот, Кианерси и нејзиниот тим анкетирале повеќе од 60.000 медицински сестри во кои можеле да ги рангираат нивните преференции за спиење долж спектарот – околу 35 проценти од учесниците се идентификувале како ранобудници, додека околу 11 проценти се идентификувани како луѓе кои одат . доцна во кревет.

ризик од дијабетес

Кога започна студијата, ниту еден од учесниците немаше историја на рак, кардиоваскуларни болести или дијабетес.

Од нив беше побарано да пријават каква било нова дијагноза на дијабетес до крајот на студијата во 2017 година. Истражувачите исто така користеа прашалник за да го одредат начинот на живот на медицинските сестри во шест области: употреба на алкохол, индекс на телесна маса (БМИ), ниво на физичка активност, пушење , времетраење на спиењето и исхрана.

Општо земено, самопрогласените „ноќни птици“ имаат тенденција да водат помалку здрав начин на живот врз основа на овие фактори.

Тоа значи дека нивниот начин на живот е во голема мера виновен за влошување на ризикот од дијабетес, рече Кианерси, иако нивниот севкупен ризик е сè уште покачен.