Древните кинески потонати бродови откриваат детали за трговијата на Патот на свилата

Кинески научници почнаа со ископување на два кинески бродоломи стари 500 години во Јужното Кинеско Море, кои се полни со порцелан и дрво.

Порцеланот датира од династијата Минг, а остатоците се пронајдени во близина на брегот на Кина во Јужното Кинеско Море. Ископувањето беше потврдено од кинеската Национална управа за културно наследство (NCHA) и претставува голем подвиг на археологијата на длабокото море.

Во април 2018 година беа лансирани два истражувачки проекти за длабоко море со цел да се проучуваат старите бродоломи, а беа пронајдени и неколку потонати бродови кои датираат од ерата на Минг. Некои од нив се полни со порцелан и дрво, додека еден содржи повеќе од 100.000 парчиња порцелански садови кои се во добро сочувана состојба.

Урнатините се наоѓаат на длабочина од околу 1.500 метри долж северната падина на Јужното Кинеско Море и го покажуваат правецот на бродовите кои се движат во спротивни насоки.

NCHA брзо се организираше, направи план и ги заштити и обнови ископаните културни реликвии.

Бродовите 1 и 2 го привлекоа посебното внимание на археолозите бидејќи датираат помеѓу 1488 и 1521 година и го покажуваат видот на трговијата што се одвивала на таканаречените патишта на свилата. Директорот на одделот за археологија на NCHA, Јан Јалин, рече дека моштите од потонатиот брод бр. 1 се расфрлани на морското дно на површина од околу 10 квадратни километри.

„Добро сочуваните реликвии имаат огромна историска, научна и уметничка вредност. Тоа би можело да биде археолошко откритие за длабоко море од светска класа. Откритијата се клучен доказ за постоењето на поморскиот пат на свилата, како и голем напредок во историско проучување на кинеската прекуокеанска трговија, навигација и порцелан“, рече Јан.

До средината на јуни, истражувачите се надеваат дека ќе ја проценат дистрибуцијата на двата потонати и ќе планираат опсежно собирање податоци на локацијата, веројатно собирање примероци од моштите и составот на морското дно околу нив.