„Држава на чекање“: Причината зошто никогаш не ги завршувате работите на време

За повеќето луѓе, можно е да се направи многу во 24-часовна временска рамка. За други, состанокот во 15 часот значи дека целиот почеток на денот е откажан, одложен или едноставно ставен на чекање.

Желбата да се седне и да не се прави ништо пред некоја активност се нарекува „состојба на чекање“.

Пред некој настан, состанок или друг настан не можете да се концентрирате и да останете во состојба на „блокирање“.

Според терапевтот Ејми Браун, LCPC, PLLC, „состојбата на чекање“ често произлегува од анксиозност.

Отпуштањето на сите други задачи за да се фокусирате на исчекувањето е начин да чувствувате поголема контрола над вашите околности и да бидете подобро подготвени за следниот настан. Елиминирањето на други фактори може да помогне да се ослободите од стресот.

– Ова е знак на извршна дисфункција, вели терапевтката Сара Шапиро.

„Извршното функционирање се однесува на тоа како даваме приоритети, планираме, организираме и ги следиме нашите активности и одговорности“, вели таа за Bustle.

„Некој што се бори со извршна дисфункција може да се чувствува „тесно“ кога се обидува да даде приоритет на списокот со задачи“.

За да се чувствувате малку помалку под стрес додека сте во „состојба на чекање“, Гидеон Јавна, клинички социјален работник и терапевт, предлага да практикувате некои техники на внимателност, цитира Клас.

„Наместо да размислувате за иднината, фокусирајте се на вашите пет сетила“, вели тој. „Како мириса собата? Како изгледа табелата? Земете длабок здив и поврзете се со светот пред вас“.