Државите кои донесоа најмногу туристи во Македонија

Во Македонија летово е забележан пораст на бројот на туристи во однос на истиот период од претходната година.

Од вкупно 102.061 странски туристи во текот на месец август, најмногу имало од Турција (31.808), Србија (9.126), Холандија (5.723), Романија (5.382), Полска (5.329), Германија (4.142) итн. .

Странските туристи најмногу претпочитале да престојуваат во Скопје (36.888), места со езеро (44.055), планински места (2.071), места со бањи (652) итн.

Според сместувањето, 47.046 странски туристи биле сместени во хотели со четири ѕвезди, 28.098 во хотели со пет ѕвездички, а 2.397 во куќи за гости.

„Во периодот јануари – август 2023 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 22.0% и тоа: кај локалните туристи има зголемување за 0.4%, а кај локалните туристи има зголемување за 42.4%. % кај странските туристи“, извести Државната агенција за статистика.

Инаку, во Македонија пораст на цените е забележан и во хотелиерството, споредено со истиот период од претходната година. Цените се зголемени за 11,1 отсто во однос на периодот јануари-септември лани. Во однос на ланскиот септември, најизразен пораст е забележан кај зеленчукот (30,2%), додека намалување не е забележано кај ниту еден производ.