ДРИТАН ИГРА НА СВАДБА НА КОНТРАВЕРЗНА АЛБАНСКА ПЕСНА: Се забавува со невестата, а многумина бараат веднаш да му се забрани влез во Србија (ВИДЕО)

0

Дритан Абазовиќ , премиер на Црна Гора во технички мандат, ги покажа своите танцувачки способности на свадба.

На социјалните мрежи како молња се шири снимката на која Абазовиќ си игра со млада жена . На видеото се гледа како останатите гости правеле круг додека невестата и Абазовиќ се забавувале .

Се зборува дека Абазовиќ бил и кум на таа свадба.

Засега не се знае кога исчезна видеото, но коментарите на социјалните мрежи само се зголемуваат.

– Само нека биде весело, а не некоја омраза – наведува еден корисник.

– Најсилниот во Црна Гора, но и пошироко! Брат Абаз – додаде еден корисник.

Но, песната на која свири Абазовиќ многумина ја оспоруваат бидејќи се работи за „Шота“, која според интерпретацијата на поединци зборува за албанскиот злостор врз Србите на Косово и Метохија по Втората светска војна.

– Итна забрана за влез во Србија поради свирење со фашистичко-балистичка песна – вели еден корисник.

– Ако ова е музиката од песната „Shot“, тогаш сите вие ​​што ја поддржавте немате поим што значи таа песна – додава еден корисник.

– Креатор е Шота Галица, албанска одметница, која по балканските војни рамо до рамо со својот сопруг се борела против југословенските власти на Косово. Кога Србите конечно успеале да го задушат востанието и да го убијат неговиот водач Азем Галица, таа полудела и за да се одмазди, киднапирала шест српски деца и живи ги запалила. Додека гореле, таа играла и пеела „Шоте мори шоте“ – објаснува еден корисник.

– Може ли да се случи нешто да не ја вклучи историјата што не е и никогаш нема да биде факт. Човекот е кум на свадбата. Патем, добро го игра Шота – му одговорил еден корисник.

„Шотата“ инаку е многу популарна низ поранешна Југославија и е традиционално оро на албанското население од Косово и Метохија.

Оралната традиција на косовските Срби според која Шота Галица од одмазда по смртта на нејзиниот сопруг, фрлила во оган шест српски деца додека пеела песна, сепак, нема основа во историјата .