ДУРИ 7 ДРЖАВИ ВО АМЕРИКА ЈА ЗАБРАНИЛЕ УПОТРЕБАТА НА ОВАА БЕЛКА: Тврдат дека содржи ДРОГА, дури и ако се земаат во МАЛИ ДОЗИ…

0

Во моментов, еден популарен хербален додаток е кратом, но новиот извештај сугерира дека можеби не е толку добар како што се чини.

Kratom е хербален додаток без рецепт кој се користи во многу земји за справување со анксиозност, депресија, болка и други симптоми, но владите во некои земји се повеќе сметаат дека неговите здравствени ризици се поголеми од неговите придобивки.

Покрај лековите за ослободување од болка без рецепт, многу луѓе денес се свртуваат кон природни лекови, како што се хербални суплементи, за лекување болка и проблеми со расположението.

Во моментов, еден популарен хербален додаток е кратом , но новиот извештај сугерира дека можеби не е толку добар како што се чини.

Супстанциите 7-хидроксимитрагинин и митрагинин се на списокот на контролирани супстанци во Србија, што значи дека кратомот и овде е нелегален, иако повремено се појавуваше на црните пазари.

Што е кратом?

Според Националниот институт за злоупотреба на дроги (NIDA), kratom е хербален додаток кој може да произведе опиоидни и стимулативни ефекти кај корисниците.

Кратом потекнува од лисјата на зимзелено дрво (Mitragyna speciosa) кое се одгледува во Југоисточна Азија и најчесто се продава во течна или прашкаста форма – како капсули, внесени во пијалоци и консумирани сирови.

Администрацијата за храна и лекови (ФДА) сè уште не го одобрила кратомот за медицинска употреба, но некои Американци пријавиле дека го користат додатокот како енергетски засилувач, подобрувач на расположението, ослободувач од болка и седатив.

Како функционира kratom?

Точната наука за тоа како функционира кратомот сè уште е релативно нејасна, но според Клиниката Мајо, се верува дека делува на опиоидните рецептори.

Освен под надзор на лиценциран лекар, се препорачува да не се зема кратом.

Еве што е општо познато за тоа како функционира kratom:

Кога се зема во помали дози, кратом делува како стимуланс , правејќи ги корисниците поенергични и весели. Во поголеми дози, може да делува како ублажување на болката и седатив, во зависност од индивидуалната хемија на телото. Кратом исто така се тврди дека помага при кашлица.

Според Американскиот центар за третман на зависности, кога кратомот се консумира во високи дози, може да има ефекти слични на морфинот, давајќи му поголем потенцијал за зависност.

Исто така се користи за ублажување на симптомите на повлекување од опиоид во клинички услови кај некои популации.

Кратом несакани ефекти

ФДА го наведува кратомот како „лек од хемиска грижа“, а неговата нерегулирана природа го отежнува одредувањето на состојките што всушност ги содржи.

Некои студии сугерираат посебно внимание поради можна контаминација со тешки метали и бактерии.

Покрај непознатите состојки, kratom има различни познати несакани ефекти, вклучувајќи губење на тежината, сува уста, треска, гадење, оштетување на црниот дроб и болки во мускулите.

Дополнително, се покажа дека високите дози на кратом доведуваат до напади, конфузија, намалено либидо, тремор и проблеми со срцето и белите дробови кај некои поединци.

Резимето на соопштението за печатот на американското обвинителство од јули 2023 година го наведува следново за потенцијалните несакани ефекти на кратомот:

Според Администрацијата за храна и лекови ( ФДА ), употребата на кратом е поврзана со сериозни здравствени ризици, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на напади, оштетување на црниот дроб, зависност и смрт. Несаканите ефекти може да вклучуваат и респираторна депресија, нервоза, возбуда, несоница, халуцинации, заблуди, тремор, губење на либидото, запек, гадење, повраќање и тешки знаци и симптоми на повлекување.