ЕБОР ќе инвестира до 1,5 милијарди евра во Туркије по земјотресите

0

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ќе инвестира до 1,5 милијарди евра во јужна Туркије во следните две години по силните земјотреси што го потресоа регионот на 6 февруари, пишува ТРТ Балкан.

ЕБОР има за цел да го поддржи закрепнувањето, реконструкцијата и реинтеграцијата на економијата во регионот за да го зачува човечкиот капитал, средствата за живот и работните места во погодените градови, се вели во соопштението на банката во четвртокот.

Банката обезбедува 600 милиони евра кредитни линии за локалните кредитори за бизнисите и поединците директно погодени од земјотресите, како и нови кредити за компаниите кои учествуваат во напорите за обновување и реконструкција во областа.

Ќе ја поддржи и реконструкцијата на одржлива инфраструктура во погодените градови, соработувајќи со општините како Хатај и Газиантеп.

Банката, исто така, ќе ги фокусира средствата за реконструкција на железничката мрежа за повторно воспоставување на поврзување помеѓу југоисточниот регион и остатокот од земјата.

Арвид Туеркнер, управен директор на ЕБОР за Туркије, рече: „Одговорот на ЕБОР до 1,5 милијарди евра е значителен и ја одразува посветеноста на Банката кон Туркије, особено во овие болни и предизвикувачки времиња“.

„Ќе работиме со властите и нашите партнери низ секторите за да ја обновиме и реинтегрираме економијата на регионот, истовремено зајакнувајќи ги нејзините зелени акредитиви, еластичност и конкурентност“, додаде тој.