Еве како да препознаете интелегентни луѓе – поранешен врвен агент на ФБИ открива три работи што ги прават само паметните лица!

Шест години, Полина Маринова Помплијано ги проучувала навиките и начинот на размислување на некои од највлијателните и најуспешните луѓе во светот. Таа сакала да научи како тие размислуваат. Во својата нова книга „Скриен гениј“, една личност што ја издвојува е Крис Вос.

Клучна вештина што ја совладала додека работела 24 години во една од најдобрите меѓународни тајни служби – ФБИ – била емоционалната интелигенција. Според неа – тајната е да знаеш да слушаш и читаш луѓе.

0193817308, ФБИ
ФБИ

На пример, во 1993 година двајца мажи зеле тројца вработени како заложници во банка во Бруклин, ЊујоркКрис Вос бил преговарач и телефонски разговарал со еден од разбојниците. За да го реши конфликтот, тој применил три работи за кои вели дека луѓето со висока емоционална интелигенција ги користат кога комуницираат со другите.

Во тие преговори во 1993 година, Крис Вос користел декларативен, смирувачки глас. Овој тон на глас предизвикува неврохемиска реакција која го смирува мозокот на вашиот соговорник.

Ако зборувате гласно со тивок, смирувачки глас, можете да се смирите себеси“, рекол Крис Вос во интервју од 2018 година.

Имитацијата е ефикасна техника за градење добра волја и собирање информации. Имитирајте некого со повторување на неколку клучни зборови што ги користеле во последната комуникација. На пример, ако разбојникот кажа: „Имав навистина тежок ден затоа што сум под стрес“, вие велите: „Стресен си, а ?

Крис Вос тогаш му рекол на разбојникот: „Не си ти крив, нели ?“ и „Дали се каеш што се случи ?” Двете прашања инсинуираа дека разбојникот едноставно се нашол во лоша ситуација.

Крис Вос вели дека е важно да се именуваат емоциите на соговорникот. Неговите преговарачки алатки можат да се користат во сите ситуации во животот. Ако сте способни да ја совладате уметноста на слушање, можете да ја искористите вашата емоционална интелигенција за успешно да го смирите конфликтот со вашиот колега, сопружник или тинејџер.