Еве како ЛЕСНО да знаете дали ТОЈ или ТАА е вистинската: Изненадувачки знак кој покажува дали некој ви е сродна душа

0

Сродните души всушност доаѓаат во вашите животи за да ве научат нешто и да ве поттикнат да растете.

Многумина веруваат дека секое излегување од зоната на удобност , што нè води во непознатото, нè води кон проширување и го поттикнува развојот на нашата личност. Таквата врска одржува природно чувство за живот, но и љубов.

Кога ќе слушнете „ сродна душа “, веројатно помислувате на совршена врска без проблеми или тешкотии, но според експертите за односи, кога ќе ја запознаете вашата сродна душа, охрабрувањето и охрабрувањето да растете всушност може да биде многу значајно.

Зошто очекувате вашата сродна душа да ве раздвижи?

– Еден од најголемите знаци дека сте запознале сродна душа е чувството дека растете, напредувате  – вели психотерапевтот Анета Нуњез.

– Она што секогаш им го велам на клиентите е дека ако таа душа е во вашиот живот, тие се таму да ви одржат лекција. Тие се таму за да ве научат нешто за вашиот живот. Треба да извлечете нешто од тоа – истакнува таа.

Врските не се статични затоа што не сте статични, а тоа ги вклучува и врските со сродните души. Секогаш растете, се развивате и трансформирате, а најдобрите односи ќе ве турнат во насока на раст за ваше подобрување.

Спротивно на тоа, можете несвесно да ги инспирирате другите, правејќи ги да растат исто така.

Како да знаете дали некој ви е сродна душа?

– Личниот развој подразбира раст преку работи кои се најголем предизвик. Душите копнеат за тоа, а сродните души се тие кои ви даваат можност да го направите тоа со тоа што ќе ги изнесете вашите проблеми за да можете да станете свесни за нив и да создадете поинаква реалност – објаснува терапевтот за парови Шели Булард.

Иако не е секогаш лесно, тоа е неверојатно наградувачки процес на учење, предавање…

Така, во таа смисла, сродните души всушност доаѓаат во вашите животи за да ве научат нешто и да ве поттикнат да растете. Сродните души можат да бидат романтични, но можат да бидат и пријатели, семејство, учители… – а вие може да имате повеќе од еден.

Според Булард, она што ја прави врската со сродна душа е фактот дека сте во состојба да ги надминете проблемите што се појавуваат во врската избирајќи ја љубовта наместо тоа. Свесните парови го ценат растот бидејќи знаат дека тоа е тајната за одржување на врската жива.

 Иако растот е страшен, бидејќи води во непознатото, парот е подготвен да се стреми кон проширување – објаснува таа. Затоа, таквата врска одржува природно чувство на живост и љубов меѓу парот.

Затоа, ако сфатите дека вие и вашата сродна душа сте во фаза кога често се предизвикувате еден со друг, не плашете се да го сторите тоа. Бидете љубопитни и ќе почнете да се распакувате и да ги откривате самите работи кои предизвикуваат проблеми во врската.

– Ве охрабрувам да бидете многу искрени со себе за вашите предизвикувачи и како реагирате на нив – сугерира психологот Маргарет Пол, во нејзината анализа за емоционалните предизвикувачи.

Дури и ако овој пристап изгледа суров на почетокот, ќе ви помогне да научите да бидете посочувствителни со себе. Искреното размислување за вашите предизвикувачи е единствениот начин на крајот да ги излечите.

Слично на тоа, според Булард, подготвеноста да се разгледаат прашањата на односите од минатото и сегашноста и да се соочиме со тие основни системи на верување е патот кон новата реалност на врската.

– Дисфункционалните обрасци ќе исчезнат, но само кога првпат ќе ја преземете одговорноста за нив – објаснува тој.

Патем, ништо од ова не значи дека треба да останете во турбулентни или несреќни врски на неодредено време, напротив, поентата е или да ја залечите врската и да тргнете кон поздрави начини на меѓусебно поврзување или да ги земете лекциите што требаше да ги научите и излезете од врската посилни и помудри, пренесува МБГ.