Еве колку заработија Олександар Усик и Тајсон Фјури од борбата на векот: ,,Кралот на циганите” зеде колку годишната плата на Роналдо

Ноќта меѓу саботата и неделата во Ријад добивме нов апсолутен боксерски шампион по победата на Олександр Усик против Тајсон Фјури, а самата борба беше „оправдана“ со победата на векот. 

Проценките на странските медиуми се дека тоа е рекордна сума, Фјури добил повеќе, а неговиот хонорар се споредува со она што го заработува Кристијано Роналдо на годишно ниво во Ал Наср. Вкупната сума е поделена според моделот 70:30 во корист на Фјури, па се проценува дека Фјури од борбата заработил околу 115 милиони фунти или околу 145 милиони долари, додека новиот шампион сега е побогат за околу 35 милиони фунти или околу 50 милиони долари.

Покрај тоа, Фјури вети дека ќе донира 1 милион фунти или 1,2 милиони долари за Украина. Платата на Фјури е речиси идентична со онаа на Кристијано Роналдо, кој заработува околу 131 милион фунти годишно во Ал Наср или околу 166 милиони долари.

– Ако му кажете на Тајсон Фјури дека од борбата ќе заработи 100 милиони фунти, би полудел бидејќи и тој не очекуваше толку, а се согласувам, дека ќе заработи многу повеќе – двосмислено изјави пред борбата Боб Арум, промоторот на Фјури.