Еве што прават кучињата кога ќе почувствуваат дека станува збор за лош човек: Ова е нивната прва реакција, запомнете ја за да знаете

Акико Такака, истражувач од Катедрата за психологија на Универзитетот во Токио, во текот на своето долгогодишно истражување, спроведе различни студии за кучиња кои дадоа интересни резултати и сите водат до истиот заклучок: кучињата знаат кога биле измамени и во истото време запомнете кој им го направил тоа по што ја губат довербата во таа личност.

Во еден од овие експерименти, волонтер-учесник во истражувањето покажал сад со храна на неколку кучиња-испитаници, додека друго лице послужувало чинија која била празна а кучињата не можеле да ја видат, додека не се доближат до неа.

Потоа истото се повторило неколку пати, а резултатот бил исклучително интересен – кучињата се сетиле кој ги изневерил, покажувајќи гнев или рамнодушност кон него, а притоа покажувале наклонетост кон оние кои не ги изневерувале. Студијата спроведена од Одделот за психологија на Универзитетот во Кјото покажа дека кучињата исто така можат да разберат кога некој е непријатен за семејство во кое живеат и знаеле да постапат соодветно.

Кучињата учествувале во овој експеримент придружувани од нивните сопственици и неколку доброволци кои не ги познавале. Некои од волонтерите потоа биле замолени да се однесуваат убаво кон сопственикот на кучето во нивно присуство, додека други требало да се однесуваат непријатно и да му викаат на сопственикот и да му покажуваат агресивни гестови.

Потоа волонтерите им нуделе храна на кучињата, оние кои се однесувале љубезно кон своите сопственици биле пречекани со прифаќање и љубезност од домашните миленици, додека оние кои биле непријатни биле пречекани со став на отфрлање или непријателство, пренесува National Geographic.