ЕВРОПСКАТА УНИЈА ИСПРАТИ ВОЕНА ПОМОШ НА УКРАИНА: Сумата се проценува на 545 милиони евра

0

Вкупниот придонес на ЕУ за Украина е 3,6 милијарди евра.

Во пресрет на самитот на Европската унија и Украина,  Советот на ЕУ денеска договори нов пакет воена помош за Киев, вреден 500 милиони евра .

Покрај тоа, седмиот пакет помош, кој е дел од т.н. Мисија за помош (ЕУМАМ).

Вкупниот придонес на ЕУ во рамките на ЕПФ за Украина е 3,6 милијарди евра.

Меѓу мерките за помош за поддршка на војската на Украина е обезбедувањето неопходна несмртоносна опрема и материјали, како и услуги за поддршка на активностите за обука.

– Украина треба да ја добие сета потребна воена опрема и обука што им е потребна за одбрана на својата територија и својот народ од руската агресивна војна. Тие не само што ја бранат својата земја, туку ги бранат и нашите заеднички вредности и основните принципи на меѓународното право – изјави Јосеп Борељ, висок претставник за надворешна политика и безбедност.

Според него, новите мерки испраќаат јасна порака во клучен момент, ЕУ продолжува да ја поддржува Украина „колку што е потребно и колку и да е потребно“.