Европската централна банка ги зголемува каматните стапки за 25 базични поени

Се предвидува дека инфлацијата ќе остане „премногу висока долго време“, соопшти Европската централна банка.

Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот ги зголеми трите клучни каматни стапки за 25 базични поени, јавува Анадолија.

И покрај трендот на намалување на инфлацијата, се предвидува дека таа ќе остане „премногу висока предолго“, се вели во соопштението на банката.

Стапките на операциите за главно рефинансирање, граничната кредитна линија и депозитната линија од 21 јуни ќе се зголемат на 4 отсто, 4,25 отсто и 3,50 отсто, соодветно.

Ова е осмо последователно зголемување на стапката и покрај тоа што економијата на еврозоната влезе во мала рецесија во првиот квартал од оваа година.

ЕЦБ прогнозира вкупната инфлација во просек од 5,4 отсто оваа година, пред да падне на три отсто следната година и 2,2 отсто во 2025 година.

Според блиските проценки објавени во јуни, годишната стапка на потрошувачка инфлација во еврозоната се намали на 15-месечен минимум од 6,1 отсто во мај, благодарение на падот на цените на енергијата.

ЕЦБ благо ги намали проекциите за раст на БДП за оваа и следната година на 0,9 и 1,5 отсто.

БДП во еврозоната падна за 0,1 отсто и во првиот квартал од 2023 година и во последниот квартал од 2022 година.