Европските банки би можеле да го загрозат планот за намалување на емисиите на јаглерод

Европските банки би можеле да ги загрозат плановите за намалување на емисиите на јаглерод на нето нула и зголемување на употребата на обновливи извори на енергија доколку не престанат директно да финансираат нови наоѓалишта на нафта и гас оваа година, предупреди група инвеститори.

Суспендирање на директното финансирање на нови полиња беше побарано во писмо до шефовите на британски Barclays, Deutsche Bank и француски BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale од групата „одговорни“ инвеститори ShareAction, која управува со имот во вредност од 1,5 илјади милијарди долари.

Тие објаснија дека петте банки и британската HSBC важат за најголеми европски финансиери на водечките нафтени и гасни компании кои го зголемиле производството од 2016 до 2021 година.

Здружението го координираше изготвувањето на писмото, известувајќи дека меѓу потписниците на инвестициската фирма се холандскиот државен осигурител Aegon Asset Management, глобалната финансиска фирма La Francaise Asset Management и британската Local Government Pension Scheme.

„Банките ќе се соочат со зголемен притисок“

HSBC во декември соопшти дека ќе престане директно да финансира нови наоѓалишта на нафта и гас, приклучувајќи им се на банките кои веќе го ограничија таквото финансирање, истакна ShareAction.

„Инвеститорите ги предупредуваат овие банки дека ќе се соочат со зголемен притисок доколку не реагираат наскоро за да престанат да финансираат нови проекти за нафта и гас“, рече Жана Мартин од ShareAction.

Портпаролот на Barclays рече дека банката верува дека најголемата разлика што може да ја направи е работата со клиентите и клиентите во транзицијата кон економија со ниско производство на јаглерод.

„Ова вклучува многу нафтени и гасни компании кои се активно ангажирани и клучни за транзицијата“, рече портпаролот, додавајќи дека Barclays го намалува финансирањето на емисиите.

„Ќе го анализираме писмото“

BNP Paribas во е-пошта објави дека објавила нови цели во јануари за „забрзување на транзицијата кон економија со ниска потрошувачка на јаглерод“, вклучително и завршување на финансирањето за ново истражување и производство на нафта и гас и намалување на изложеноста на гас.

Credit Agricole соопшти дека веќе го прекина финансирањето на нови нафтени проекти и планира да стане јаглеродно неутрален до 2050 година.

Societe Generale одби да коментира, но нејзиниот портпарол рече дека банката ќе го анализира писмото откако нејзините директори ќе го добијат. Тој укажа на целите на банката за намалување на изложеноста на производството на нафта и гас до 2025 година.

Deutsche Bank соопшти дека „значително го намалила“ ангажманот во секторите со интензивна потрошувачка на јаглерод од 2016 година и ги договорила целите за финансирани намалувања на емисиите до 2030 година и до 2050 година.

„Фокусирани сме на поддршка на нашите клиенти во нивната трансформација кон јаглеродна неутралност“, соопшти банката преку е-пошта.

Еколошки групи: Премалку и предоцна

Иако банките ги заоструваат критериумите за одобрување заеми за фосилни горива, по ветувањето дека ќе ги намалат финансираните емисии на јаглерод на нула до 2050 година, еколошките здруженија велат дека прават премалку предоцна.

Меѓународната агенција за енергија (IEA) објави во 2021 година дека инвестициите во нови проекти за снабдување со нафта, гас и јаглен мора да бидат суспендирани со цел да се намалат емисиите на стакленички гасови на нето нула до средината на векот.