ЕДЕН ОД ОМИЛЕНИТЕ МОДНИ БРЕНДОВИ НА ГЕРМАНЦИТЕ ПРОГЛАСИ БАНКРОТ !? Најави затворање на сите продавници ширум земјата, а решение за работниците нема ?

Германскиот моден ланец „Rubsamen“ е принуден да затвори неколку филијали ширум земјата, пишуваат германските медиуми. Оваа компанија морала да поднесе итно барање за стечај во септември 2023 година и оттогаш интензивно бара нови инвеститори, но засега нема успех.

Според пишувањата на медиумите во Германија, режисерот Маркус Ворвалт планира да најде „независно“ решение и наводно планира да ја преземе целата групација. Ова може да заштеди до 100 работни места среде зима кога се трошат повеќе пари во домаќинствата.

Прво, бројот на продавници и работници ќе се намали во Аугсбург, додека филијалите ќе бидат затворени до крајот на јануари во Вајлхајм, Ајхах, Шробенхаузен и Фридберг. Седиштето во Аугсбург и седум други филијали ќе останат отворени.

Директорот Маркус Ворвалт нагласува дека моменталната состојба во малопродажбата е таква што компанијата нема друг избор. Оваа модна куќа е основана во 1900 година во Аугсбург и отсекогаш била на иста адреса и е една од најголемите модни куќи во Баварија.