Еден од симптомите на деменција може да се забележи додека ги миете забите

Неврологот Ричард Рестак открива дека луѓето кои имаат проблеми со извршување на едноставни, но важни задачи во текот на денот, може да бидат знак дека имаат проблеми со меморијата.

Заборавањето на работи како што се клучеви, очила или паричник е доста вообичаено, но заборавањето на некои од активностите што ги правите секој ден, како што е четкањето на забите, е еден од предупредувачките симптоми на деменција и, така да се каже, аларм за посета на лекар.
„Неможноста да се извршат високо практикувани активности и покрај нормалната мускулна сила и тон може да укажуваат на апраксија, еден од четирите симптоми идентификувани кај пациенти со Алцхајмерова болест“, вели Рестак.

Во својата нова книга „Како да се спречи деменција“, тој наведува други знаци на деменција кои најпрво може да се појават во секојдневните активности. Тој објасни дека не се работи за заборавање како да се изврши некоја задача или недостаток на сила, туку проблемот е да се координираат сите дејства и мисли правилно и во низа.

„Лице со апраксија може да препознае, па дури и да именува четка за заби и паста за заби, но можеби нема да може да го изврши дејството на стискање на пастата на четката за заби“, истакна тој.

Тој исто така изјавил дека можеби некому му е тешко да ги мие забите правилно бидејќи не може да ги натера мускулите да работат заедно. Поради овој проблем со мозокот, луѓето можат да паднат, да имаат проблеми со зборувањето и да имаат сериозни тешкотии со облекувањето или миењето.

Меѓутоа, четкањето на забите може да биде симптом на други здравствени проблеми. Значи, друг знак за потенцијален проблем е амнезија или едноставно заборавање на работите. Рестак ја нагласува важноста на одржување на мозокот активен бидејќи е поврзан преку меѓусебно поврзани неврони. Поради ова, тој препорачува луѓето да имаат некои активности како што се решавање загатки и слично.

Рестак зборува и за афазија, што е тешкотија во разбирањето или користењето на вистинските зборови. Тој предупредува да не поминуваат денови сами гледајќи телевизија без да комуницирате со други луѓе.