Една од најсјајните ѕвезди ЌЕ ИСЧЕЗНЕ ОД НЕБОТО на 12 декември: Пoјавата ќе биде ВИДЛИВА од регионот

0

Црвениот џин ќе биде заматен благодарение на поминувањето на астероидот, а се ќе биде видливо од Грција и Албанија!

Ѕвездата Бетелгез, црвен суперџин и обично десетта најсветла ѕвезда на ноќното небо, ќе исчезне накратко на 12 декември.

Ова небесно тело во соѕвездието Орион ќе крие астероид наречен 319 Леона, кој, како што се гледа од Земјата, ќе помине пред него, пишува LiveScience .

Овој настан ќе трае само 12 секунди, но астрономите се надеваат дека ќе биде доволно да се направи мапа на површината на оваа џиновска ѕвезда, која има прилично чудно однесување.