Експертите предупредуваат, еве зошто не треба редовно да земате парацетамол

Многу луѓе се потпираат на смирувачки чекори за разни заболувања и повреди.

Вообичаените проблеми како што се главоболки, болки во грбот и треска може да се ублажат со земање апчиња како парацетамол и ибупрофен, пишува Express.co.uk .

Иако тие се безбедни за употреба според упатствата на пакувањето, истражувањата покажаа дека има ризици од редовното земање.

Сепак, една студија од 2022 година покажа дека долготрајната употреба на парацетамол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар кај луѓето со хипертензија.

Ефектот на крвниот притисок е сличен на оној на нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што е ибупрофен, велат истражувачите.

„Парацетамолот е најкористениот лек во светот, го зголемува крвниот притисок, еден од најважните фактори на ризик за срцев удар и мозочен удар“, изјави професорот Џејмс Деар по клиничка фармакологија на Универзитетот во Единбург.