Експерти во Македонија: Стоп за легализацијата на градбите без дозвола

0

Продолжување на рокот за легализација на градби без дозвола да не се случи, категорично велат експертите. Надлежните треба посериозно да се зафатат со овој проблем и да не дозволат да продолжи да се гради диво, додека за минимални пари тогаш им се дозволува на бизнисмените и несовесните граѓани да ги легализираат дивоградбите. Ако се работи за сиромашни семејства тогаш треба да им се помогне.

„Доколку дивоградбата не е од категоријата сиромашни граѓани, туку е чисто од економски причини, треба да се одземе или урне, во зависност од тоа дали одговара или не. Затоа нема збор за градба без дозвола на трите јазици на светот, што мислите, нема мудри луѓе како овде, ќе градат без дозвола и ќе продолжат. Не, има паметни луѓе, само се плашат од законот“, рече Златко Тодоров – Архитект.

И покрај високите законски парични казни и затворски казни доколку изградбата се изведува без потребната документација, овие санкции засега се само на хартија. Активистите ја повикаа Антикорупциска да се посвети на овој голем проблем со кој се соочува општеството.

„Значи тие можат да се легализираат доколку се на подрачје каде што е планирана сообраќајната инфраструктура, доколку општината донесе одлука со која се предвидува откажување на изградбата или распоредување на сообраќајната инфраструктура. На овој начин продолжуваме да поттикнуваме нови градби без дозвола. Општината може дури и да донесе одлука за легализација на дивоградби лоцирани во заштитено подрачје покрај брегот, вештачки езера, речни корита доколку тој објект може да се прилагоди на урбаното подрачје“, изјави Ана Петровска, поранешна директорка на инспекторатот. животна средина.

Пратениците во 2011 година го одложија за пет години рокот за легализација на градбите без дозвола, менувајќи го законот. Но, правилата велат дека само зградите изградени без дозвола од март 2011 година можат да бидат легални. Има околу 100.000 такви низ целата земја. Досега во земјава се легализирани околу 300.000 градби без дозвола.